"Musses" löparskola lockade till rörelse

ANNONS
|

Långdistanslöparen Mustafa "Musse" Mohamed höll i träningen i tisdags i Citys löparskola på Torpaskolan, där elever i årskurs sju till nio får prova på löpning. Göteborgs stad startade Citys löparskola förra året i stadsdelen Örgryte-Härlanda. Skälet är att få tonåringar att röra mer på sig.

– Jag tycker idén med löparskolan är bra. Jag vill motivera dem att rör på sig, där det inte ställs några krav utan att de får röra lite på sig och inte behöva tävla, säger elitlöparen Mustafa Mohamed.

Han börjar med att berätta varför löpning är roligt.

– Det är en enkel sport, man behöver ingen utrustning och man kan springa överallt, säger han.

ANNONS

Efter en kort information är det dags att ut på gräset och löpträna med "Musse". Eleverna startar med lätt joggning som uppvärmning. De fortsätter med olika övningar som ska stärka benen och vaderna. Övningen när de ska sparka sig själva i rumpan som "Musse" säger, får många att börja fnissa.

Få barnen att träna

Mustafa Mohameds uppfattning är att unga inte rör sig tillräckligt. Men han inser att det är svårt att få dem att sluta med skärmtiden. Hans tips är att barn och unga ska testa olika saker och sen välja det som är roligast.

Vad ska föräldrarna göra för att få sina barn att rör på sig?

– De ska använda en blandning mellan morot och piska. Hitta vad som är värdefullt för barnen och vad de tycker är roligt. Men då ska de ställa motkrav som de också ska uppfylla. Att göra det trista för att få göra det roliga, säger Mustafa Mohamed.

Han säger också att barn tar efter sina föräldrar. Sitter de i soffan och säger till barnen att de ska röra på sig, sänder de ut dubbla budskap.

– Min femåring tror att det är normalt att träna varje dag, för det är vad jag gör.

ANNONS

Rolig träning

Emelie Olsson, Loka Åhlander, Liam Sutten och Milton Carlsson är med på löparskolan. Sebastian Bergvall var skadad och fick titta på. De tyckte alla att löparskolan var rolig.

– Men lite jobbig, säger Emelie Olsson.

Liam Sutton berättar att de fick lära sig teknik, hållning och att de skulle ha spända armar.

De är alla aktiva på fritiden med flera aktiviteter som klättring, kickboxning, löpning, gym och "seven minutes workout" hemma.

– Jag tränar för att det är viktigt att kunna göra saker när jag bli gammal, säger Liam Sutton.

– Träning minskar hjärt- och kärlsjukdomar, säger Loka Åhlander.

Bästa ämnet

Sebastian Bergvall tycker idrott och hälsa i skolan är jättekul. För honom är det bästa ämnet. Han har precis bytt fotbollen mot klättring och paddeltennis.

– Min plan är att röra på mig tre-fyra gånger i veckan, säger han.

Milton Carlsson tänker även på vad han äter.

– Jag försöker äta nyttigt, han är även sugen på att testa tennis, säger han.

Musses bästa tips för att komma igång med träningen.

1. Sätt inte för höga mål. Öka inte för fort för att nå målet. Börja promenera och sen jogga varvat för att vänja kroppen.

2. Sätt upp mål om varför du ska träna. Som för att gå ner i vikt, ska springa ett lopp, eller för att föräldrarna säger att du ska göra det.

3. När du kommit igång med träningen, utvärdera den. Är du på väg att nå dina mål?

Inkludera gärna föräldrar eller kompisar som kan vara med och motivera.

4. Ha en morot till dig själv när du nått ditt mål.

ANNONS