Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Muslimska ungdomsförbundet delar ut julmat

Varje söndag delar muslimska ungdomsförbundet ut mat till hemlösa på Göteborgs gator. I jul anordnas även soppkök för att mätta de hungriga. - Ingen ska vara ensam och hungrig på jul, säger Numan Baig, ansvarig för humanitär hjälp på Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet.

För fem veckor sedan började ungdomsförbundet dela ut mat till hemlösa. Maten har donerats till förbundet från olika livsmedelsbutiker runt om Göteborg. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Paketen som delas ut kan bestå av bland annat soppa, frallor, frukt och yoghurt. 

- Människor går hungriga på våra gator och vi vill hjälpa alla, alla ska ha rätt till en måltid, oavsett religion, säger Numan Baig, ansvarig för humanitär hjälp på Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet.

Under de fem söndagar som förbundet delat ut mat till hemlösa säger Numan Baig att upp till 800 portioner delats ut. Förbundet har även skänkt mat till härbärgen. Till dessa har både varm och kall mat skänkts. 

- Vi gör det här för att kunna hjälpa människor, det är många som går hungriga och är kalla, och kan vi hjälpa till ska vi göra det, säger Numan Baig. 

Han fortsätter.

- Vi kan alla stötta varandra i det här arbetet, både kyrkan och vi kan hjälpas åt för att mätta de hungriga, säger han.

På söndagarna börjar maten delas ut på Nils Ericsson-terminalen i centrala Göteborg. Förbundet delar sedan upp sig i par och letar upp behövande på stadens gator. Alla som delar ut maten gör det som volontärer, för att de vill hjälpa till.

På julafton anordnas ett speciellt soppkök i moskén i Högsbohöjd. Där kommer ungdomsförbundet att bjuda på lunch och soppa till alla behövande. De kommer även att dela ut strumpor och underkläder. Julafton är en högtid som de själva inte firar på samma sätt som kristna, och i år vill de spendera dagen med att hjälpa de behövande.

- Ingen ska vara ensam och hungrig på jul, alla ska kunna få en varm måltid, oavsett vilken religion man tillhör, säger Numan Baig.

Moskén i Högsbohöjd är Sveriges största och tar emot över 500 besökare per år. Ungdomsföreningen är även den stor och planen för gruppen är nu att fortsätta dela ut mat till behövande varje söndag. Soppköket planerar de att anordna månadsvis.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.