"Det är klart att många är besvikna", säger miljöpartisten Leonel Björkman Bylund om partiledningens asylkompromiss.
"Det är klart att många är besvikna", säger miljöpartisten Leonel Björkman Bylund om partiledningens asylkompromiss.

"MP borde ha lämnat regeringen"

ANNONS
|

Förra veckans regeringsförslag om en strängare asylpolitik under tre år rör om i Miljöpartiet. Leonel Björkman Bylund, gruppledare och ledamot i kommunfullmäktige i Partille, är besviken på partiledningen.

- Om förhandlingarna gick så att det antingen var för Miljöpartiet att acceptera det här förslaget eller att bryta regeringssamarbetet, då tycker jag att man borde ha lämnat och inte gått med på den här asylpolitiken, säger han.

Problemet med förslaget är, enligt honom, att det är "ren och skär" signalpolitik. Han är särskilt kritisk mot införandet av tillfälliga uppehållstillstånd, som han tycker visar på kortsiktigt tänkande.

- Långsiktigt är permanenta uppehållstillstånd viktiga för att signalera att det är värt att satsa på en framtid här. Framför allt drabbas barn som inte vet om de ska få stanna i Sverige eller inte, de vet inte om de ska få fortsätta gå i samma klass med sina kompisar.

ANNONS

Leonel Björkman Bylund påpekar att Miljöpartiet jobbar för fler öppna vägar in i Europa. En generös asylpolitik är viktigt. Men nu blir det i stället svårare för flyktingar och familjer att återförenas.

- Det är inte i enlighet med vår ideologi. Det är klart att många är besvikna, säger han.

Miljöpartiet i Partille har ett 60-tal medlemmar, varav 15 är aktiva med politiska uppdrag.

Många har vädrat sitt missnöje under de två senaste veckorna. Samtidigt anser vissa partimedlemmar att det är viktigt att ta ansvar, förklarar Leonel Björkman Bylund. Känslorna är kluvna.

- En del frågar sig hur migrationspolitiken hade sett ut om Miljöpartiet inte hade varit med. Antagligen hade det varit ännu sämre. Så det är en svår fråga, hur man ska agera.

Enligt honom finns det en stor enighet om att kapaciteten på flyktingmottagandet måste öka. Trots missnöjet vill han inte tala om en splittring inom partiet.

- Det många känner är att vi inte kan kompromissa ännu mer i den här frågan. Värre än så här får det inte bli.

Riksdagsledamöter har varit runt bland lokalföreningarna de senaste dagarna för att förklara partiledningens beslut och ta emot åsikter – i ett försök att förankra agerandet.

Nu vill Leonel Björkman Bylund att Sverige arbetar vidare för att hjälpa flyktingarna.

ANNONS

- Om Europa hade samarbetat hade vi löst det här. Här på hemmaplan hade alla 290 kommuner kunnat visa större solidaritet, då hade även läget här varit bättre.

LÄS OCKSÅ:Lokala politiker backar MP

Regeringen har för att skapa andrum för svenskt flyktingmottagande föreslagit en rad åtgärder – bland annat tidsbegränsade uppehållstillstånd, begränsad rätt till anhöriginvandring och medicinsk åldersbestämning.

Med de föreslagna åtgärderna vill regeringen under en treårsperiod anpassa asylreglerna till miniminivån i EU för att fler ska välja att söka asyl i andra EU-länder.

Samtidigt ska kapaciteten i mottagandet förbättras.

ID-kontroller i kollektivtrafiken har redan införts.

ANNONS