Ida Johansson tänder peppande ljus på årets mörkaste dag vid manifestationen i Brunnsparken.
Ida Johansson tänder peppande ljus på årets mörkaste dag vid manifestationen i Brunnsparken.

Mot ljusare tider

ANNONS
|

Vintersolståndet kallas den tidpunkt då solen står som lägst på himlen här på norra halvklotet. Årets kortaste dag inträffadepå måndagen- nu vänder det mot ljusare tider.

Miljöförbundet Jordens Vänner, med stöd från Svenska Naturskyddsföreningen, Klimataktion och Klimax, bjöd till fackelmanifestation för att ge en glimt av hopp vid denna "mänsklighetens mörkaste dag".

De anser att klimatmötet i Köpenhamn blev en katastrof och att toppolitikerna svek jordens fattiga. Men de ser ändå hoppfullt på framtiden.

- Klimatrörelsen växer över hela världen. Vi för många för att ignorera. Fortsätt kämpa, ni är viktiga, sa forskaren Erik Pihl, i talet till det 50-tal miljövänner som mött upp vid foten av den snöklädda Johannastatyn.

ANNONS

Julstadens strålkastare och många elljusgranar lyste i bakgrunden. Ida Nilsson skapade en annan stämning med tända värmeljus i enkla bruna påsar, avsedda för kompost.

- Vi måste peppa varandra. Det gäller att inte tappa hoppet nu. Klimatforum visade att det också finns en otrolig gemenskap och ett fantastiskt engagemang, sa Ida Nilsson.

I förra veckan köade hon sju timmar för att komma in på Bella Center och träffa internationella vänner i Friends of the Earth. Det tråkiga var att dansk polis var så aggressiv att många knappt vågade demonstrera.

Ändå gick kanske hundratusen demonstranter i den största manifestationen. Och på bara några dagar efter Köpenhamnsmötet har 13 miljoner människor skrivit sina namn på ett upprop via mail.

- Även om miljöförhandlingarna inte gick så bra behöver vi fortfarande rädda vår jord, sa Frida Lager.

ANNONS