Mordet i Partille: Så straffas den misstänkte tonåringen

ANNONS
|

Det var söndagen den 5 februari som en hundägare på morgonpromenad påträffade kroppen i ett skogsparti bakom skolbyggnaden.

Offret hade mördats med ett stickvapen, som senare hittades i ett cykelskjul av en yngre elev som går på skolan.

Tydliga spår på vapnet

- Och på vapnet fanns blod från den avlidne och dna-spår från den misstänkte, konstaterade kammaråklagare Jim Westerberg i samband med att åtal väcktes.

Under natten befann sig förhållandevis många ungdomar – uppskattningsvis ett femtontal – på platsen. Vittnesbilden var god, men det som tog tid för utredarna var att flera av de närvarande redovisade olika uppfattningar om vad som egentligen hänt.

ANNONS

Den som till slut klev fram och berättade var den enda närvarande tjejen.

Hon uppgav sig ha sett överfallet och pekade utan tvekan ut tonåringen.

- Det hade förekommit ett par handgemäng mellan de två killarna även tidigare. Det var, enligt min uppfattning, en pågående konflikt som ligger bakom brottet, förklarade åklagaren inför rättegången.

Facebookdiskussion

Dagarna innan ska den avlidne och den nu fällde gärningsmannen meddelat sig med varandra på Facebook. Av diskussionen framgår att de var kraftigt oense.

De beslutade att träffas och göra upp, slåss man mot man.

Tonåringen uppges ha samlat ihop ett gäng kompisar och begett sig till Skulltorpsskolan.

Enligt det unga kvinnliga huvudvittnet gick den yngre av de två mer eller mindre omedelbart fram till den äldre och utdelade tre kraftiga knivhugg mot överkroppen.

Efteråt drog sällskapet snabbt i väg. På en övervakningskamera från köpcentret Allum syntes tonåringen en stund senare. Han viftade en kniv och såg glad ut.

Genomgående förnekat

Den unge mannen har genomgående nekat till brottet.

Tingsrätten anser honom dock överbevisad och tillägger:

"Det är uppenbart att den tilltalade insett att det fanns en avsevärd risk för att 22-åringen skulle avlida genom att bli knivhuggen flera gånger i vitala delar av kroppen, på sätt skedde".

ANNONS

Enligt tingsrätten finns det i samband med mordet varken särskilt försvårande eller förmildrande omständigheter. Brotten hade för en vuxen gett mellan 10-14 års fängelse.

Med tanke på tonåringens ringa ålder stannar domstolen på sju år och sex månader.

ANNONS