Mobilapp gör pendlare till tävlingscyklister

ANNONS
|

Startskottet går vid Göta älvbrons fäste på Hisingen. Det är strax innan klockan tio på förmiddagen och jag är nästan helt ensam på bron. Jag ökar tempot på pedalerna och pulsen stiger medan jag försöker hålla farten uppe i motlutet. Jag är andfådd när jag kommer upp på krönet, tar några djupa andetag och lägger in en tyngre växel på väg nerför bron mot centrum. I kurvan ner förbi Nordstan går jag i mål. Några minuter senare rullar jag in framför jobbet. Det plingar till i mobilen: "Grattis! Du är drottning av berget!"

Så fungerar mobilappen Strava. En träningsapplikation för smartphones där cyklister och löpare kan spela in sina träningsrundor med hjälp av telefonens gps. Det som skiljer den från andra träningsappar som fungerar på liknande sätt är att det finns vissa så kallade segment inlagda längs vägarna. När en cyklist kör de här segmenten klockas tiden och rangordnas sedan i en topplista för alla Stravaanvändare. Göta älvbron är ett exempel på ett sådant segment. Snabbaste herren på ett segment får titeln "King of the Mountain" och snabbaste dam blir "Queen of the Mountain".

ANNONS

En dag plingar det till i min mobiltelefon igen och jag får ett mail från Strava: "Hoppsan! Sophie Sundström har just tagit din titel som drottning av berget med 1 sekund!"

- Jag älskar den här appen! Den är helt fantastiskt rolig om man är cykelnörd, säger Sophie Sundström.

Hon är en inbiten cyklist som siktar på att ta sig in bland Sverigeeliten i landsvägscykling. Strava har hon nyligen upptäckt och hon tycker att appen har blivit ett kul inslag i cykelträningen.

- Det var gubbarna i cykelklubben som pratade om att vinna King of the Mountain. Nu använder nästan alla jag cyklar med Strava. På träningarna brukar alla hetsa varandra att köra fortare uppför och spurta när vi kommer till ett segment, säger Sophie Sundström och fortsätter:

- Men vi hetsar varandra på ett bra sätt. Det är en rolig hets som gör att man vill pressa sig lite till.

Just hetsen är en anledning till att Strava fått en hel del kritik. Många menar att cyklister blir blinda för riskerna de utsätter sig själv och andra för när de tävlar om att slå sig in på de virtuella topplistorna. I USA ville till och med anhöriga till en 41-årig cyklist som dog i en krock med en bilist stämma Strava för att appen bidragit till dödsfallet. Mannen hade varit mitt i att spela in ett Strava-segment när olyckan skedde. Strava friades dock från de anklagelserna.

ANNONS

I appen finns möjligheten för användare att flagga segment som är farliga så att dessa kan tas bort.

De flesta cyklister som Sophie Sundström tränar med skulle inte utsätta sig själva eller andra för riskerna det kan innebära att cykla fort i tät stadstrafik. Hon struntar i ett Stravasegment om hon har andra cyklister och fotgängare omkring sig.

- Jag influeras mycket av de jag cyklar med och där sätts säkerheten framför allt. Jag tycker att landsvägscyklister tar stor hänsyn och har respekt för hastigheten. Man vet att det kan gå riktigt illa att krascha i 30 km/tim, säger hon.

ANNONS