Misstänkta vägpirater lurar i Göteborgsområdet

ANNONS
|

- Först såg jag en man stå och vifta med armarna på avfarten mot Angered, ute i Kärra. Jag kom från E6:an norrut och han stod i böjen innan vägen fortsätter under motorvägen. Bredvid stod en Audi sedan med utländsk regskylt men jag hann inte se från vilket land, säger färdtjänstchauffören Jan till GP på onsdagseftermiddagen.

Av omtanke om framförallt sina barn vill Jan inte ha sitt efternamn på nätet och i tidningen när han berättar om sina observationer från färdtjänstbussen under onsdagen.

En kvart efter att Jan kört förbi den viftande mannen vid Audin på avfarten vid Kärra fick han syn på bilen igen. Nu på andra sidan Angeredsbron, där Audin stod på en busshållplats längs Gårdstensliden ner mot Angered. Samme man viftade med armarna för att försöka få andra bilister att stanna.

ANNONS

- Jag stannade för att fotografera mannen och Audin med en iPad som vi har i bussen för att ta emot våra körningar, berättar färdtjänstchauffören.

- Men då hoppade gubben snabbt in i bilen och försvann nerför backen mot Angereds brandstation.

Den här andra gången hann Jan dock också se att det satt en annan man, i rosa skjorta, i Audin.

- Han som viftade hade vit skjorta och slips. Men de stack direkt när jag försökte fotografera dom, säger Jan.

Detta var vid lunchtid på onsdagen.

- Vid tjugo i två-tiden såg jag sedan en annan man som stod och viftade vid en mörk bil vid Kallebäcksavfarten när jag passerade på E6:an söderifrån. Han hade vit skjorta och mörk slips han också, men jag hann inte se vad det var för bilmärke, bara att det var en sedan, berättar färdtjänstchauffören Jan.

- De verkar ha på sig skjorta och slips för att se seriösa ut men jag utgår från att de vill stoppa folk för att försöka lura på dom falska guldsmycken och annat skräp, säger Jan.

Han har förstås läst om så kallade vägpirater i Västsverige och på andra håll de senaste åren men inte själv sett några misstänkta i Göteborgstrafiken, trots att han alltså har sitt jobb just på dessa vägar.

ANNONS

Hos polisen bekräftar presstalesmannen Peter Adlersson på onsdagseftermiddagen att också andra personer har ringt 112 om misstänkta vägpirater tidigare på dagen.

- Vid Hovåsmotet i riktning in mot stan, vid lunchtid, och ungefär samtidigt vid Jordfallsmotet på E 6 strax söder om Kungälv, säger Peter Adlersson sedan han börjat titta igenom inkomna larm till 112 på sin datorskärm.

- Och vid 13.30-tiden fick vi en påringning om en misstänkt bil i Lindomemotet.

- Strax därpå hade vi ytterligare ett samtal, vid kvart i två, om avfarten mot Jönköping från Mölndalshållet, säger polisens presstalesman.

112-samtalet om avfarten mot Jönköping, Borås och Landvetter i Kallebäcksmotet gällde kanske samma misstänkta man och bil som färdtjänstchauffören Jan såg där vid den tiden.

- Just för tillfället verkar det vara ganska många lurendrejare igång längs vägarna här i Göteborgsområdet, konstaterar polisens presstalesman Peter Adlersson.

Han återkom på tisdagen till jobbet efter några veckors semester och har därför ingen samlad bild av läget i denna fråga.

- Men jag hörde att vi fick några 112-samtal om detta också i går (tisdag).

Enligt presstalesmannen har polisen svårt att hinna fram innan de misstänkta vägpiraterna hinner försvinna.

- De är smarta och ställer sig där det finns en avfart, påfart eller annan flyktväg där de snabbt kan försvinna om de hinner upptäcka att vi är på väg, säger Peter Adlersson.

ANNONS

ANNONS