Misstänkta knallskottskastaren inte välkommen på arenor

Den 28-årige man som är misstänkt för att ha kastat ett knallskott under matchen mellan MFF och IFK förnekar brott. Under fredagen försattes han på fri fot, och samtidigt utfärdades ett beslut om tillträdesförbud.

ANNONS
|

Förbudet innebär att mannen inte får besöka någon idrottsanläggning när det anordnas matcher med lag från Allsvenskan ner till division 1. Förbudet gäller från och med nu och två och ett halvt år framåt.

– Grunden var dels misstanken om misshandel och att han har betett sig störande vid fotbollsmatcher tidigare. Man tittar inte bara på brottslighet, utan även ordningsstörningar kan ligga till grund för ett sådant här förbud. Man gör en riskbedömning om personen kan tänkas göra sig skyldig till brott och störningar vid kommande idrottsarrangemang,säger Kammaråklagare Ann-Sofie Prahl.

Mannen som är hemmahörande i en mindre västsvensk kommunåtalades redan 2010 för brott mot ordningslagen efter att ha sprungit in på planen i samband med en fotbollsmatch på Gamla Ullevi.

ANNONS

Nuär hanpå sannolika skäl misstänkt för misshandel alternativt vållande till kroppsskada. Kammaråklagare Ann-Sofie Prahl fickärendet på sitt bord under morgonen, och säger att bevisläget är gott.

– Vi har honom på film och han är identifierad. Själv förnekar han brott.

Efter fredagens förhör med mannen sitter han inte längre frihetsberövad.

– Det finns inga skäl att hålla honom frihetsberövad. Det är inte ett brott med ett sånt högt straffvärde att det automatiskt föranleder ett frihetsberövande, säger mannens advokat Mia Sandros, som också tillägger att det var ganska väntat.

Hur mår han?

– När man sitter inlåst för något man anser sig vara oskyldig till är det klart att man inte mår bra. Men jag har inte pratat med honom nu efter att han har släppts.

Den misstänkta mannen är dömd för liknande brottslighet tidigare, och fick även etttillträdesförbud utfärdat under 2010.

–Han är en känd risksupporter, säger Kammaråklagare Ann-Sofie Prahl.

Ett par månader efter att tillträdesförbudet utfärdats,beslutade tingsrätten att förbudet skulle hävas.Det ansågs inte finnas tillräckliga skäl att hindra mannen att besöka svenska fotbollsplaner.

Ett fåtal nämndemän reserverade sig mot beslutet och menade att det fanns en stor risk för att mannen även framöver skulle komma att begå brott under idrottsarrangemang.

ANNONS

Nu står mannen även åtalad för främjande av flykt i samband med en fotbollsmatch i Stockholm under 2015.

ANNONS