En man har nu delgivits misstanke om misshandel efter att en bengalisk eld kastades från Hammarbyklacken och träffade en kvinna på en av IFK Göteborgs publiksektioner.
En man har nu delgivits misstanke om misshandel efter att en bengalisk eld kastades från Hammarbyklacken och träffade en kvinna på en av IFK Göteborgs publiksektioner. Bild: MICHAEL ERICHSEN

Misstänkt utpekad efter bengalattack på Ullevi

En man som befann sig i Hammarbyklacken har delgivits misstanke om att ha kastat en bengalisk eld mot en kvinna på Gamla Ullevi. Attacken inträffade under fotbollsmatchen mellan IFK Göteborg och Hammarby tidigare i april.

ANNONS
|

IFK Göteborgs allsvenska hemmapremiär mot Hammarby IF på Gamla Ullevi den 10 april kantades av oroligheter mellan supportrar.

I början av den andra halvleken kastades bland annat en bengalisk eld från Hammarbyklacken på ena kortsidan mot en av IFK Göteborgs publiksektioner.

Bengalen träffade en kvinna, som trots hettan från elden klarade sig undan allvarligare skador. Senare samma kväll uppgav Stefan Gustafsson, presstalesperson vid polisen i region Väst, att en förundersökningen med rubriceringen framkallade av fara för annan samt skadegörelse hade inletts.

Efter att händelsen har utretts av polisen i Göteborg har en man nu delgivits misstanke om misshandel. Enligt polisen ska personen som fick bengalen kastad på sig fått ont i en arm.

ANNONS

– Personen skadade sig inte allvarligt, som jag har uppfattat det handlade det mestadels om materiella skador på personens jacka, säger polisens förundersökningsledare Claes Hagstrand.

Polisen: "Klart att det är allvarligt"

Polisen ser ändå mycket allvarligt på händelsen.

– Det är en oerhörd hetta i bengalerna, det är farligt att bara befinna sig nära när någon står och viftar med en på läktaren. Får man då en bengal, med sådan enorm värme, kastad mot sig är det ju ännu farligare och svårare att värja sig från att få brännskador. Det är klart att det här är allvarligt, säger Claes Hagstrand.

Han vill inte gå in närmare på hur polisen har lyckats identifiera den misstänkte personen, som enligt polisens uppfattning tillhörde bortaföljet som fanns på plats i Göteborg för att stötta Hammarby.

– Jag står som förundersökningsledare, men det är en utredare i min grupp som leder utredningen och hon är på semester och jag kan därför inte uttala mig om detaljer, säger Hagstrand.

Han konstaterar ändå att polisen har olika sätt att kunna identifiera personer på en fotbollsläktare, inte minst genom bildmaterial från övervakningskameror.

– Det är ofta på det sättet vi lyckas identifiera personer i efterhand om de inte har maskering på sig under precis hela matchen. Ofta är personer maskerade under delar av matchen, men under vissa delar är de ofta inte det och då kan vi i vissa fall identifiera vem som gjort någonting, säger Claes Hagstrand.

ANNONS

Mannen som nu misstänks för attacken är inte frihetsberövad.

– Det finns ingen anledning till det. Det handlar inte om uppgifter från privatpersoner som gör att vi misstänker honom, det är helt andra saker och inget som han kan påverka på fri fot, säger Hagstrand.

ANNONS