Misstänkt rörbomb hittad vid bensinstation

En misstänkt rörbomb har hittats vid en bensinstation i Partille. Föremålet har under eftermiddagen undersökts av nationella bombskyddet. – Det ser ut som en rörbomb, den kommer att förvaras på en säker plats och undersökas nästa vecka, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.

ANNONS
|

Den misstänkta rörbombenanträffades i en väska vid en OKQ8-mack i Partille vid lunchtid på fredagen.

Polisen larmades till platsen efter att personalen vid bensinstationen vidGamla Kronvägen uppmärksammade att en ung man inte hade betalt för en tankning.

Mannenuppträdde enligt vittnen kraftigt påverkad och larmsamtalet ringdes in till polisen klockan 12.25 på fredagen.

När patrullernakom till platsen anträffades även en klart drogpåverkad kvinna, uppger polisen.

I bilen som kvinnan och mannen hade åkt i hittade polisen en väska som innehöll den misstänkta rörbomben.

Två gripna

Mannen och kvinnan har gripits av polisen och ett område meden radie på 150 meterrunt bilen spärradesav efter att föremålet anträffades. Den misstänkte mannen är född i början av90-talet och kvinnan är född under mitten av60-talet.

ANNONS

– De är i nuläget misstänkta för förberedelsetill allmänfarlig ödeläggelse. Det är en rubricering som kan komma att ändras till att bli misstankar om enbart drograttfylleri, smitning från bensinnota och narkotikabrott för eget bruk om föremålet skulle visa sig vara ofarligt, berättadepolisens presstalesman Hans Lippens kort efter larmet.

Efter att väskan hittades tog polisen beslut om att den misstänkta rörbomben skulleundersökas av nationella bombskyddet. Även ambulans och räddningstjänst larmadestill platsen - en rutinåtgärd när misstänkta föremål undersöks av bombtekniker..

– Vi har tillkallat nationella bombskyddet för att de ska göra en professionell bedömning. Det är inte säkert att det här är farligt. Vi tar det säkra före det osäkra och undersöker föremålet, berättadepolisens presstalesman Hans Lippens under insatsen.

Utöver personal och kunder vid bensinstation evakuerades ävenmänniskor som befann sig inne i en närliggande McDonaldsrestaurang. Även trafiken längs Gamla Kronvägen stängdes av, vilket bland annat gjorde att Västtrafik fick dra in sin linje "Gulexpress" i cirka en halvtimme.

Bombskyddet på plats

Klockan 14.15 meddelade polisen att avspärrningarna hade dragits in något. Något som innebar att trafiken längs Gamla Kronvägen ochMcDonaldsrestaurangen återigenkunde öppna upp för trafik respektive kunder.

Vid 16-tiden uppger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst, att insatsen varavslutad. Fram till dess hade polisen endast talat om den misstänkta rörbomben som ett "misstänkt farligt föremål". Den misstänkta bomben kommer nu att flyttas till en säker plats efter att den under dagen undersökts av nationella bombskyddet.

ANNONS

– Det ser ut som en rörbomb, den kommer att förvaras på en säker plats och undersökas mer nästa vecka, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst och fortsätter:

– Det är oklart om den innehåller något explosivt, den måste undersökas närmare, säger han.

Vet du mer? Har du bilder? Vardu på plats? Kontakta GP

Via mejl: webbred@gp.se Telefon: 031-17 20 10031-17 20 10 MMS/SMS: 720 10

ANNONS