Misstänkt pulver på boende i Alelyckan

ANNONS
|

När en man ur personalen öppnade ett brev på ett av kommunens sociala boenden för bostadslösa i Alelyckan, norr om Gamlestaden, på lördagsmorgonen, fick han pulver på sig.

Han isolerades i ett rum i väntan på att sanering, men har nu fått åka hem. Pulvret har nu transporteras till Folkhälsomyndigheten för analys, uppger polisen i Västra Götaland.

Kontoret där brevet öppnades ligger avskilt från själva boendet och de boende kunde vara kvar i sin byggnad.

- Jag såg att polisen kom på morgonen vid halvniotiden, sen såg jag att de bytte om, tog på sig masker och spärrade av och då började man ju undra vad som hände, berättar en av de boende till GP vid lunchtid.

ANNONS

De boende informerades senare om att en person i personalen öppnat ett kuvert med vitt pulver.

- Helst skulle vi vara på våra rum så länge, sa polisen, så jag har stannat här. Det är lite obehagligt när man inte vet vad det innehåller, säger den boende som vill vara anonym.

Totalt på det sociala boendet bor det omkring 30 personer som blivit bostadslösa på grund av olika problematik. Det är oklart om brevet var adresserat till någon specifik person.

- Vi har spärrat av platsen där brevet öppnades, eftersom vi inte vet vad det är för pulver. Vi tar inga risker. Vi låter personal i skyddskläder gick in för att mannen skulle saneras, duscha och byta kläder, säger Peter Adlersson, presstalesman för polisen region väst.

Räddningstjänst och ambulans var på plats och polisens bombgrupp kallades in för att bedöma och undersöka pulvret. Även smittskyddsläkare kontaktades.

Vid 13-tiden hade så mannen sanerats och en första test av pulvret var gjord. Det visar att det inte är ett sprängämne eller radioaktivt ämne.

Flera myndigheter och företag i Sverige har senaste tiden fått brev med vitt pulver. Sedan årsskiftet handlar det om mer än sexton försändelser vid nio tillfällen.

Bland annat regeringskansliet i Stockholm, Kronofogden i Malmö, ett bostadsbolag i Gällivare, polisen i Umeå och polisen i Helsingborg har drabbats.

ANNONS

I Göteborg fick i tisdags även Collectors kontor i Nordstan ett brev med pulver och kontoret spärrades av.

Alla försändelser har hittills visat sig var ofarliga och polisen har ännu inte hittat något tydligt samband mellan händelserna.

ANNONS