Misstänkt guldrånare jagas i Göteborg

Under natten har flera överfallsrån inträffat i Göteborg. Vid två tillfällen har en gärningsman försökt eller lyckats slita loss guldkedjor från äldre personer. Under lördagsmorgonen brottades också en kvinna ner vid en parkeringsplats och fick sitt halssmycke ryckt från sig. – Det finns beröringspunkter som gör att man kan misstänka att händelserna har ett samband, säger Robert Edh på polisen.

ANNONS
|

Det första rånet inträffade vid 23.30-tiden på fredagskvällen. En äldre man blev då nedbrottad av en gärningsman som sedan slet av mannenhans guldkedja.

Rånren, som uppges varai 25-årsåldern och klädd i mörka kläder, flydde sedan springandes mot Avenyn.

– Där är det tre grabbar som hjälper till och jagar efter mannen, men de får inte tag på honom, säger polisens presstalesperson Ulla Brehm.

Slog till rånaren med flaska

Vid 03.16i natt blev en äldre kvinna attackerad på ett liknande sätt närhon satt på en spårvagn iBrunnsparken.

– En man försöker slita av kvinnan hennes halskedja. Han ska ha ryckt hårt, men det är en rejäl kedja och när mannen inte lyckas få av den hoppar han av vagnen och springer därifrån efter att en medpassagerare slagit en flaska i huvudet på honom, säger Ulla Brehm.

ANNONS

Från rånförsöket påspårvagnenhar polisen säkrat en film från en övervakningskamera som man kommer att gå igenom.

Rånvågen fortsatte under lördagsmorgonen då polisen larmades om ett nytt överfall vid Kustgatan i Majorna vid 6.40-tiden.

– Kvinnan som är på väg till jobbet blir överfallen vid en parkeringsplats. Trots att hon brottas ner och ligger på marken lyckas hon hålla kvar sin väska som gärningsmannen försöker slita loss från henne. Han lyckas dock slita av kvinnan hennes halsband och ta hennes mobil innan han springer från platsen. Från det rånet har vi en film från en övervakningskamera som vi tror mycket på, säger Ulla Brehm.

Rånaren vid parkeringsplatsen var enligt polisen klädd i ensmutsig jacka och jeans.

Kan vara samma gärningsman

Polisen har ännu inte gripit någon person för brotten. Enligt Robert Edh, gruppchef polisens ledningscentral i Göteborg, finns det omständigheter som talar för att det kan vara en och samma gärningsman som ligger bakom brotten.

– Det finns beröringspunkter som gör att man kan misstänkta att händelserna har ett samband. Jag sitter inte med fullständiga signalementoch har inte all fakta om händelserna. Ett eventuellt sambandär något som utredningsbefälen i city får titta vidare på, säger Robert Edh.

Vad han vet så har ingen person kommit till allvarlig fysisk skada i samband med rånen och rånförsöket.

ANNONS

"Hänsynslöst beteende"

Polisen har varit ute och sökt efter den misstänkta gärningsmannen eller gärningsmännen under natten och morgonen.

– Men just nu är vi inte ute och söker aktivt på det sättet. Däremot så har ju alla våra patruller fått kännedom om det här och de har också fått uppgifter kring signalementen och de har därmed till extra uppmärksamhet. Det här handlar inte om ett normalt beteende, det här är etthänsynslösa brottoch förhoppningsvis får vi tag på personen eller personerna som har gjort det här, säger Robert Edh.

Ulla Brehm uppgeratt genomgången av övervakningsfilmerna förhoppningsvis kan ge polisen en klarare bild gällande om det är en eller flera gärningsmän som härjat i Göteborg under natten och morgonen.

ANNONS