Föremålet som polisen misstänkte kunde vara en bomb visade sig senare vara en oskarp attrapp.
Föremålet som polisen misstänkte kunde vara en bomb visade sig senare vara en oskarp attrapp. Bild: Olof Ohlsson

Misstänkt bomb var ofarlig attrapp

Det som polisen misstänkte kunde vara en bomb och som placerades utanför Nationella sekretariatet för genusforsknings lokaler har nu analyserats.
– Det var en attrapp som såg ut som ett farlig föremål, säger polisens presstalesman Hans Lippens.

ANNONS
|

Det var tidigt under tisdagsmorgonen som ett misstänkt farligt föremål hittades vid Nationella sekretariatet för genusforskning i centrala Göteborg.

– Det var en medarbetare som kom dit för att låsa upp och larma av och upptäckte en påse, och när hon tittade i påsen hittade hon ett föremål som hon inte tyckte såg normalt ut, säger Jörgen Svensson, säkerhetschef vid Göteborgs universitet (GU).

LÄS MER:Misstänkt farligt föremål i centrala Göteborg

Polis kontaktades och en stor insats inleddes med avspärrningar och evakueringar av intilliggande byggnader. Samtidigt följde personal på GU händelsen på distans. Man hade bland annat en representant från universitetet som stöttade polis med information, men framförallt tog man hand om personal vid sekretariatet.

ANNONS

Ofarlig attrapp

Under onsdagsmorgonen meddelar polisens presstalesman Hans Lippens att analyserna av föremålet är klara och att föremålet inte visade sig vara farligt.

– Det var en attrapp som såg ut som ett farligt föremål. Den har nu analyserats och den har visat sig vara ofarlig. Det som återstår nu är en teknisk undersökning av föremålet, emballaget runt det och platsen där det anträffades för fingeravtryck- och dna-sökning, säger Hans Lippens.

Händelsen har av polisen rubricerats som ett grovt olaga hot.

– Den rubriceringen ligger kvar tills vidare, och vi har i nuläget ingen misstänkt i ärendet, säger Hans Lippens.

Flera hot riktade mot forskare

När personalen vid Nationella sekretariatet för genusforskning samlades under tisdagen framkom det att de fått motta stora mängder hot, något som säkerhetschefen vid Göteborgs Universitet inte kände till sedan tidigare.

– Den forskningen de genomför där är så het i vissa sammanhang så de får ta emot så mycket hat och hot veckovis och blivit så hårt ansatta att de inte rapporterat allt de får in till mig, för då skulle de inte ens kunna jobba, berättade Jörgen Svensson under tisdagen.

Hoten kommer framförallt in via mejl och sociala medier till enskilda medarbetare vid sekretariatet och riktar sig mot deras arbete kring genusforskning. Men ingen har hittills fått utstå något fysiskt hot.

ANNONS

Om dagens tisdagens händelse är kopplad till något tidigare hot är fortfarande oklart för polisen.

– Det är hot som inte har polisanmälts och frågor varifrån de hoten kommer eller misstänks komma från från får jag hänvisa till universitets personal, säger Hans Lippens.

ANNONS