Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/20

Misstänks ha försökt mörda nio personer i Göteborg

Bråket handlade om en stulen moppe. Det slutade med en vild skottlossning på Komettorget och ett åtal gällande nio mordförsök. Två av offren träffades av kulor i ryggen.

En 25-årig man, enligt polisen medlem i ett kriminellt nätverk i Bergsjön, ställs nu inför rätta för den uppmärksammade skjutningen den 8 juli.
Bara millimeter förhindrade att människor mördades på platsen.
– Killen sköt mellan fem och sju skott kanske. Han måste varit dålig på att sikta, säger i förhör en 27-årig man som skadades svårt i samband med attacken.

LÄS MER: Tre män skjutna i Göteborg

Moped bakom skottlossningen

Han var där med åtta kamrater, alla nu målsägande i ärendet, för att återta en moppe som tidigare stulits. 

Gruppen hade fått ett namn på rånaren och åkte på vinst och förlust upp till Komettorget.

Den skyldige var inte där, men väl några av hans kompisar.

– Killen som var lite ledare frågade om vi ville göra upp en-mot-en om moppen. Men jag förklarade att vi inte var där för att hoppa på honom, så vi stämde som sagt träff till dagen efter. Sen började vi gå mot spårvagnen, de följde efter oss, berättar 27-åringen i förundersökningen.

LÄS MER: En anhållen för skjutningen i Bergsjön

Två rasade ihop på gatan 

Plötsligt förändrades situationen radikalt och sex skott avlossades mot det gästande sällskapet. 

Två av dem rasade ihop på gatan.

– Jag tittade inte bakåt, för det kunde jag inte. Jag föll ned på knä och jag trodde först att jag blivit förlamad för jag kände inte mina fötter. Det var lite lustigt för det stod en gubbe och vattnade blommor ganska nära, men han bara fortsatte vattna som om inget hänt, konstaterar 27-åringen.

Efter spaning – där en kastad handske, övervakningsbilder från en bensinmack och vittnesuppgifter bidrog – greps och häktades 25-åringen redan en vecka efter dådet.

Förutom nio mordförsök ställs mannen inför rätta för grovt vapenbrott, eftersom åklagaren anser att han haft en skarpladdad pistol som använts i syfte att "döda, skada och/eller hota andra människor".

"Jag förnekar allt" 

25-åringen är inte speciellt språksam i utredningen.

Hur ställer du dig till dessa misstankar? frågar förhörsledaren.

– Jag förnekar allt. Det är ingen idé att du ställer alla frågor. Jag hade inget med detta att göra.

Direkt efter skottlossningen etablerade polisen en postering längre upp i Bergsjön.

Denna vägspärr försökte en annan man, enligt polispatrullen, köra rakt igenom bara minuterna efter mordförsöken på Komettorget. 

Den mannen blev i sin tur skjuten i underkroppen av en polisman. Internutredningen efter den händelsen har lagts ner av särskilda åklagarkammaren.

Mest läst