Missa inte GP:s debatt om gängvåldet

Hur kan våldet bara fortsätta? Kan vi få stopp på det? På torsdag klockan 13, i en direktsänd #pratbar, får politiker, poliser, journalister och kulturarbetare, med och utan rötter i stans utsatta områden, ge sina svar.

ANNONS
|

Om du inte kan se videon klickaHÄR.

– Det här är en del i Göteborgs-Postens satsning #NuÄrDetNog, där vi har belyst frågan om gängvåldet i staden, säger GP:s reporter och krönikör Gunilla Gran-Hinnfors som kommer vara moderator under den direktsända debatten.

Janne Josefsson och Saida Hussien Moge i panelen

Panelen kommer att bestå av fem personer:

Saida Hussein Moge är aktivist i Biskopsgården och socialdemokratisk fritidspolitiker. Hon bor själv i stadsdelen och har sina barn på Sjumilaskolan.

Karwan Faraj är kulturarbetare och ungdomscoach och har arbetat med ungdomar i stadsdelen Angered i många år.

Ann-Sofie Hermansson är socialdemokratisk ordförande i Göteborgs kommunstyrelse och har kommunens högsta politiska befattning.

ANNONS

Debatten kommer att hållas inne på Bokmässan och är inte öppen för allmänheten, men vem som helst kan följa den direkt via gp.se och via GP:s Facebook-grupp "Nu är det nog". Den börjar klockan 13 och pågår en timme. Efter debattens slut kommer den också att läggas upp i sin helhet på gp.se.

– Även om det inte är möjligt för alla att själva delta i debatten uppmanar vi alla göteborgare att gå in på Facebook-gruppen "Nu är det nog" och dela med sig tankar och reaktioner på det som sägs, säger Gunilla Grahn-Hinnfors.

Hon tror att det kommer att presenteras många olika svar och att bilderna kommer att variera.

– Både Ann-Sofie Hermansson och polisen ser flera ljuspunkter i det arbete som pågår nu och betonar vikten av att hålla i den strategin. Janne Josefsson däremot har sedan 80-talet varnat för det vi ser i dag och är ganska pessimistisk.

Hon hoppas på intressanta och gärna heta diskussioner när alla får ventilera sina olika ståndpunkter.

Många reaktioner på kampanjen

GP:s kampanjen #NuÄrDetNog har pågått sedan 1 september. Enligt GP:s nyhetschef Christofer Ahlqvist har reaktionerna varit många och blandade.

– Det kom direkt väldigt många reaktioner och redan första dagen hade vår Facebook-grupp fått över 1000 likes.

ANNONS

De allra flesta är klart positiva till initiativet, men det har också mött kritik. Somliga hävdar att gängvåldet inte är en fråga som angår oss alla. De vill i stället betona individens ansvar. Något som Christofer Ahlqvist inte tycker går emot ambitionen med kampanjen.

– Vårat mål har varit att, oavsett vems ansvaret är, belysa frågan om gängvåldet från alla tänkbara vinklar.

ANNONS