Minnesmärke uppsatt där nazisterna stoppades

Ett minnesmärke i hjärtformat har hängts upp i ett träd utanför Focushuset i Göteborg – platsen där NMR:s demonstration hamnade i dödläge. "På denna plats stoppades nazisterna från att marschera på våra gator" står det på det på minnesmärket. – Det känns som att det finns ett före och ett efter den 30 september, säger upphovsmakaren.

ANNONS
|

Upphovsmakaren till minnesmärket är medlem inätverket "Clowner mot Nazister" och där kallas han för Clown X. Hen kommer att kallas för det även i den här texten då hen vill vara anonym. Clown X demonstrerademot Nordiska motståndsrörelsen, NMR, den 30 september tillsammans med andra personer i nätverket.

– Dagarna efter demonstrationen hade vi känslan av att det var något stort som hände dendagen. Det känns som att det finns ettföre och efter den 30 september, säger Clown X.

För Clown X är den dagen något som vi borde minnas, men minnesmärket äräven ett sätt att säga tack.

– Jag kände en enorm tacksamhet tillde fredliga motdemonstranterna och tillpolisen som gjorde en suverän insats. Skylten är riktad tillde personerna. De mörka krafterna utmanade ljusetoch ljuset stodfast och segrade. Det är viktigt att komma ihåg,säger Clown X.

ANNONS

För att skapa minnesverket använde sig Clown X av en träbit som hen hittade i en byggcontainer. Hen sågade ut ett hjärta, målade det rött och skrev:

"På denna plats stoppades nazisterna från att marschera på våra gator

Göteborg 30/9

Tack!"

Minnesmärket plockades ner

Han lånade en lastpall av Focushuset ochhängde upp hjärtat på ettträd utanför.Valet av plats varinte en slump.

–Det var under trädet på den gräsplätten som NMR blev ihopträngda av polisen efter att de hade attackerat journalister. Och det var efter att de hade passerat trädetsom de skulle svänga vänster till bokmässan, men blev hindrade, säger Clown X.

Minnesmärket fick hängakvar i två dagar. Sedan plockades det ner, av okänd anledning och av okänd person. SåClown X skapade ettnytt som hen hängde upp i samma träd under söndagen. I skrivande stund ska det fortfarande finnas kvar, men Clown X förväntar sig att det kommer att tas bort igen.

– Jag kommer att hänga upp den så många gånger som det behövs. Det är ingen belastning. Tvärtom.Det ger mig energi varje gång jag får möjlighet att göra en ny skylt. Dessutom har skylten och märket inget värde i sig. Det är en symbol för det som hände. Det går inte att förstöra, säger Clown X.

ANNONS

Vill att kommunen ska skapa liknande

Bilder på minnesmärket har spriditsi sociala medier och har fått både negativa och positiva kommentarer. Enligt Clown X har det även diskuterats nya idéer i kommentarsfälten.

– Vi pratarom attskriva ihop ett medborgarförslag till kommunen om att Göteborg stad ska tillverka ett liknande minnesmärke i området vid Focushuset.Det tycker jagär enjättebra idé, jag hade själv börjat tänka i de banorna, säger Clown X.

ANNONS