Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

Mimmi och Fanny samlar sopor - för att rädda miljön

Mimmi och Fanny från Kårholmen har tillsammans tagit initiativ till att samla in öns sopor för att transportera dessa till färjebryggan. – Jag fick höra i skolan att det tar 100 år för en plastbit att förmultna, då tänkte jag oj, det tar verkligen jättelång tid, säger Fanny Drackner, 9 år.

Det var för drygt två veckor sedan som Fanny Drackner och Mimmi Östberg, som under sommaren bor på Kårholmen i Göteborgs södra skärgård, kom på idén att engagera sig i sophanteringen på ön.

Tillsammans promenerar de över ön och samlar in grannarnas soppåsar för att sedan lämna de vid färjebryggan där de sedan tas om hand för vidare hantering.

– Vi vill vara miljövänliga och slänga sopor. Jag har alltid varit miljövänlig. Jag fick höra i skolan att det tar 100 år för en plastbit att förmultna, då tänkte jag oj, det tar verkligen jättelång tid, säger Fanny Drackner.

Hon berättar att hon upplever att miljötänket på Kårholmen är bra - men att det alltid kan bli bättre.

– Om man inte är miljövänlig så kan man förstöra naturen, säger hon.

"Gör det mest för miljöns skull"

De tjänar även lite pengar på initiativet: 10 kronor per soppåse. Arbetet genomförs när de själva känner att det är dags.

– Folk ringer till oss och frågar om vi vill ta deras sopor. Jag vet inte vad jag ska göra med pengarna, jag gör det mest för miljöns skull. Det var jag som kom på idén och sen så tyckte Mimmi att det var en bra idé.

Planen är att även nästa sommar samla in öns sopor.

– Vi vill tjäna pengar. Jag samlar inte till något speciellt egentligen, det är roligt att träffa folk.

Mimmi Östberg tycker också att miljön är viktigare än guldpengar.

– Det är viktigt att ta hand om naturen och djuren, så att de mår bra i naturen, säger hon.

Responsen från grannarna har varit bra.

– De verkar tycka om det, säger Mimmi Östberg.

Mest läst