Miljontals kronor till hyrlärare

Över hundra lärare saknas fortfarande på grundskolorna i Göteborg. Samtidigt tjänar bemanningsföretagen miljoner på att fylla luckorna.

ANNONS
|

Nu har skolundervisningen i Göteborg dragit igång igen efter sommarlovet. Men många elever i grundskolan tvingas att klara sig utan legitimerade lärare. Några veckor in på höstterminen saknas det fortfarande 110 legitimerade lärare enligt en undersökning som GP har gjort bland de olika stadsdelsförvaltningarna i Göteborg. Flest saknas i Angered som är i behov av att rekrytera 29 lärare. Tills vidare fylls luckorna upp av visstidsanställda och hyrlärare.

– Vi har många utbildade, examinerade lärare som arbetar hos oss i dag, men som väntar på sin legitimation, säger Liselott Svedjeland, områdeschef sektor utbildning, SDF Angered.

Brist på legitimerade lärare

I slutet av 2013 infördes krav på legitimation för lärare och förskollärare. Utan den kan en lärare inte tillsvidareanställas eller få sätta betyg. En olegitimerad lärare kan endast bli aktuell för en tidsbegränsad anställning under högst ett år, då under förutsättning att det inte finns någon legitimerad lärare att tillgå. Men i nuläget råder brist på legitimerade lärare, både i Göteborg och i resten av landet.

ANNONS

– Vi är offensiva i vårt sätt att rekrytera i Angered. Det är ett tufft rekryteringsläge och vi har en hög omsättning av lärare här ute. De som tillfälligt arbetar på skolan och väntar på att få sin legitimation för att kunna bli tillsvidareanställda är i nuläget 21 stycken. Förhoppningen är att de 21 ska kunna vara tillsvidareanställda redan under hösten, säger Lotta Wikström, sektorschef för utbildning i Angered.

LÄS MER: Er lönepolitik skapar bara dyra stafettlärare

Förutom Angered har även Västra Hisingen problem att rekrytera behöriga lärare. För andra året i rad fattas 20 tillsvidareanställda legitimerade lärare när eleverna börjar på sin hösttermin. Istället fylls de 20 platserna med tillfälliga anställningar.

– Det är svårt att hitta personal med rätt behörighet, det utbildas helt enkelt inte tillräckligt många lärare, säger Marie Sköld, som är en av områdescheferna inom utbildning på Västra Hisingen.

23 miljoner till bemanningsföretag

I och med lärarbristen har bemanningsföretagen kunnat tjäna stora pengar på att hyra ut tillfällig personal vid akuta lägen. Förra året betalade Göteborgs stadsdelsförvaltningar totalt över 23 miljoner kronor till bemanningsföretag. I år är siffran redan upp i över 19 miljoner kronor med höstterminen framför sig.

Mest pengar har Angered och Örgryte-Härlanda betalat för hyrlärare. Förra året betalade båda stadsdelarna ungefär fem miljoner kronor var till bemanningsföretag. Hittills har de båda redan betalat ungefär samma belopp som de gjorde under hela förra året. Men båda stadsdelarna hoppas kunna minska sina utgifter till bemanningsföretagen under hösten.

ANNONS

– Ambitionen är att minska inhyrd personal. På skolnivå finns olika upplägg för att rekrytera pedagoger och stötta dem som väljer att arbeta på våra skolor. På stadsdelsnivå görs gemensamma insatser för att informera om stadsdelens skolor, rekrytera pedagoger och vara en fortsatt attraktiv och bra arbetsgivare när man väl är anställd, säger Liselott Svedjeland, på SDF Angered.

LÄS MER: Blivande lärare kan skippa sommarlovet

Vill minska kostnader

Örgryte-Härlanda hoppas även de kunna minska kostnaderna under höstterminen.

– Nu har vår egen lokala bemanningsenhet förstärkts, så under hösten är planen att använda vikarier från dem vid snabba behov. Samtidigt vill jag poängtera att de fem miljonerna som vi betalat bara motsvarar tre procent av personalomkostnaderna för samma sex månader, säger Lotta Sjöberg som är tillförordnad sektorschef för utbildning i Örgryte-Härlanda.

Fakta: Antal tillfälligt anställda lärare

  1. Angered:29(5,89 miljoner kronor)
  2. Askim-Frölunda-Högsbo: 1 (400 000 kronor)
  3. Centrum: 6 (1,1 miljoner kronor)
  4. Lundby: 3 (1,4 miljoner kronor)
  5. Majorna-Linné: 9 (1,2 miljoner kronor)
  6. Norra Hisingen: 17 (2 miljoner kronor)
  7. Västra Göteborg: 14 (364 634 kronor)
  8. Västra Hisingen: 20 (1,5 miljoner kronor)
  9. Örgryte-Härlanda: 7 (5 miljoner kronor)
  10. Östra Göteborg: 4 (526 000 kronor)
ANNONS