Miljoner till cancersjuka barn

ANNONS
|

Många barn som överlevt cancer får komplikationer lång tid efter att behandlingen avslutats. Strålbehandling mot hjärnan är särskilt komplicerat, och är ett prioriterat område för Barncancerfonden. Strålbehandling är en effektiv behandlingsform mot hjärntumörer, men strålning kan också skada hjärnan. Hos barn, vars hjärnor fortfarande är under utveckling, är det här extra känsligt.

Marie Kalm, forskare vid Sahlgrenska akademin, arbetar med att öka kunskapen om hur komplikationer senare i livet kan undvikas hos barn som genomgått strålbehandling.

- Barn som fått strålbehandling kan få biverkningar som uppkommer långt efter att behandlingen avslutats, säger hon. De här biverkningarna kan också bli värre och värre med tiden.

ANNONS

Hon nämner inlärningssvårigheter, minnesproblem och kognitiva besvär.

- Det innebär att de här barnen kan få problem i skolan och med vänner, säger hon.

Målet med Marie Kalms forskning är att kunna anpassa strålbehandlingen till varje enskild patient för att så långt möjligt undvika skador, och även utveckla skyddande behandlingar.

Genom att försöka finna och utvärdera biomarkörer som finns i blod eller ryggmärgsvätska hoppas forskarna kunna upptäcka om någon patient är särskilt känslig, och kunna anpassa behandlingen därefter.

- En skada har olika förlopp, säger Marie Kalm. Vi kan tidigt se till exempel inflammationer, men senare biverkningar har andra markörer som vi inte känner till än. Det är också individuellt, det är inte alla barn som får biverkningar av strålbehandling. Det beror förstås på var i hjärnan tumören sitter. Vi har också kunnat se att tjejer är känsligare än killar.

Mer kunskap inom området gör också att man tidigare kan sätta in habiliteringsinsatser för barn som drabbats av hjärnskador efter strålbehandling.

- Som det är nu kan det ta ett tag innan problemen upptäcks och barnen får hjälp i till exempel skolan, säger Marie Kalm.

Inom kort inleds en studie där forskarna ska samla in blod från barn under pågående behandling.

ANNONS

- Vi kommer att korrelera de data vi får fram med psykologiutvärderingar och magnetröntgen, säger Marie Kalm.

Projektanslaget innebär ett stöd på 4,5 miljoner kronor, vilket gör att Marie Kalm kan fortsätta med sitt projekt i fyra år. Läkaren och forskaren Malin Blomstrand ingår i det team som har hand om strålbehandlingen av barn vidSahlgrenska. Även hon har beviljats anslag.

- Vi arbetar ju i ett team, så det är fantastiskt att vi fått anslag så att vi kan fortsätta vårt arbete ihop, säger Marie Kalm.

ANNONS