Miljardsatsning för att få bort utsatta områden

Göteborg kan få upp till 173 statliga miljoner kronor årligen för att motverka segregation. Kommunalrådet Jonas Ransgård (M) är kritisk mot upplägget.
– Regeringen skapar en djungel av tillfälliga bidrag, säger han.

ANNONS

Samordningsminister Ibrahim Baylan (S) presenterade under tisdagen den strategi mot segregation, som ska beslutas på torsdagens regeringssammanträde. Totalt handlar det om en satsning på 2,2 miljarder kronor årligen mellan 2020 och 2027 och något mindre åren fram till dess.

Ambitionen är att satsningen ska leda till att det inte finns några utsatta områden i landet om tio år och Ibrahim Baylan var under presskonferensen kritisk till hur man jobbat med frågan tidigare.

– Det vi gjort har inte fungerat. Det har varit för små och sena insatser, säger han.

Tillväxtverket ska fördela pengarna

Totalt 32 kommuner ska få vara med och dela på de pengar som regeringen nu sätter av. För 2018 finns en pott om 425 miljoner kronor som sedan växer till 1,35 miljarder 2019 för att sedan landa på 2,2 miljarder från 2020 och framåt.

ANNONS

Pengarna ska kanaliseras via Tillväxtverket, där kommunerna ska få ansöka om medel. Enligt Ibrahim Baylan vill regeringen på det här sättet komma ifrån kortsiktiga satsningar och projekt.

Jonas Ransgård (M) tycker dock att den ambitionen hamnar helt snett. Istället för att skapa långsiktiga spelregler gör det här en djungel av tillfälliga bidrag ännu mer vildvuxen, menar han.

– Före 2018 fanns det ungefär 130 riktade statsbidrag. Nu finns det 180, med olika system för att ansöka om och med olika kriterier att uppfylla för att få. Folk är jättetrötta på alla dessa projekt och tillfälliga pengar.

Hur borde man göra istället?

– Lägga in pengarna i det generella statsbidraget till kommunerna. Bara det att man kommer med pengar för 2018 nu. Vad blir det av det? Då ska man ansöka senast i september och snabbt hitta ett sätt att vräka ut pengarna på tre månader. Det är inte långsiktigt.

Hermansson välkomnar satsningen

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) ser däremot att det finns självklara sätt att använda de nya statliga pengarna på och välkomnar satsningen.

LÄS MER:S-löfte: inga särskilt utsatta områden om tio år

– Vi lanserade ju vårt 15-punktsprogram om att det inte ska finnas några särskilt utsatta områden i staden om tio år för ett par veckor sedan – och det är klart att de här pengarna kommer att användas för att säkra ett mer kraftfullt genomförande av det programmet.

ANNONS

Ibrahim Baylan pekade på presskonferensen ut skolsegregationen, boendesegregationen, trygghet, jobb och ett ökat samarbete med civilsamhället som viktiga områden att jobba med. Ann-Sofie Hermansson konstaterar att det stämmer väl överens med den satsning Socialdemokraterna i Göteborg lanserat.

Hoppas på fortsatt satsning

– Det passar som handen i handsken och det kommer synnerligen lägligt. Det är är ju utöver vår budget, så i och med detta får vi bättre förutsättningar att bygga det jämlika Göteborg.

Budskapet från Ibrahim Baylan ligger ganska nära det ni presenterat tidigare, har ni pratat ihop er om det här?

– Det är klart att vi pratar med partivänner, men jag har inte skickat vårt 15-punktsprogram till Baylan. Jag tror – men nu kanske jag har hybris – att de uppmärksammat den markeringen vi gjorde om att få bort alla utsatta områden.

Även om strategin beslutas av regeringen i veckan, så kan den självfallet inte styra budgetsatsningar tio år framåt i tiden. På presskonferensen gav Ibrahim Baylan uttryck för en förhoppning att kommande regering – oavsett färg – skulle se samma behov och fortsätta satsningen.

FAKTA: Satsning mot segregation

Regeringen presenterade under tisdagen en strategi mot segregation, med de övergripande målet att ge minskad segregation, jämlika uppväxt- och levnadsvillkor och goda livschanser för alla.

Satsningen omfattar 425 miljoner kronor under 2018, 1,35 miljarder kronor under 2019 samt 2,2 miljarder kronor årligen mellan 2020 och 2027.

Pengarna ska användas till bland annat satsningar i skolan, jobbskapande åtgärder, trygghetssatsningar.

Pengarna ska fördelas till 32 kommuner, varav Göteborg är en.

Göteborg kan få maximalt 32,7 miljoner kronor under 2018, 106 miljoner 2019 och 173 miljoner årligen 2020-2027, om kommunen uppfyller de kriterier som ställs för att få stödet.

ANNONS