Miljöpartiet: Träd ska skydda mot värmeböljor

I förra veckan tvingades en skola skicka hem eleverna på grund av värmen. Nu vill Miljöpartiet se konkreta åtgärder: Plantera träd för att skydda mot framtida värmeböljor.
– Vi måste göra detta nu, inte om tio år när det kommer tätare värmeböljor, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd.

ANNONS

Värmeböljan har minst sagt varit påtaglig för göteborgarna de senaste veckorna.

I förra veckan skrev GP om att Bräckeskolan på Hisingen tvingades skicka hem eleverna efter att temperaturen i klassrummen stigit upp till närmare 30 grader.

LÄS MER:Skola stänger på grund av värmen

Samtidigt har Göteborg stad uppmanat allmänheten att minska vattenanvändningen, för att vatten ska nå fram till alla.

Nu vill Miljöpartiet se konkreta åtgärder för att liknande situationer inte ska uppstå i samband med framtida värmeböljor.

Det handlar om att staden ska plantera skuggande träd vid alla äldreboenden och förskolor.

– Det är lätt när man är vuxen och frisk och kan sätta sig ute, men unga och äldre riskerar att ta mer stryk av värmen, säger Ulf Kamne (MP), miljökommunalråd.

ANNONS

Han poängterar att det i staden finns många äldre fastigheter som tenderar att bli uppvärmda av direkt solljus under långa perioder, vilket i sin tur kan leda till besvärande temperaturer.

LÄS MER:Vattnet kan ta slut - kommunen vädjar och överväger bevattningsförbud

MP: "Vi måste göra detta nu"

Syftet med trädplanteringen är att sänka temperaturerna i fastigheterna.

– Den här värmeböljan som varit i maj gör det tydligt att det inte funkar att hålla nere temperaturerna i byggnaderna, säger Ulf Kamne och fortsätter:

– Sedan finns det en generell temperaturreglering som träd står för, den är inte så himla stor att den märks i vardagen, men det går att mäta att en påverkan i städer.

Men staden river ju ner träd vid flera platser i dag, exempelvis i samband med Västlänksbygget?

– I fallet om Västlänken handlar det om man måste ta bort träden för att bygga tunneln, det har ju ett visst värde för nyttan. I det här fallet är det så att vi kontinuerligt planterar nya träd i Göteborg. Det gäller att ta vara på de vi har, samt att plantera nya där de behövs bäst.

Ulf Kamne menar att det nu är skyndsamt att få till fler träd i staden, eftersom att värmeböljorna bara kommer att bli fler och mer frekventa.

ANNONS

– Vi vet att vi har en global temperaturökning. Från 70-talet till i dag så har vi en ökning på en grad, det låter inte mycket, men det är en kvarts istid. Det går åt fel håll, säger han.

Förslaget ingår i de grönas budgetförslag för 2019 och kommer att läggas i kommunfullmäktiges budgetdebatt i mitten av juni.

L: "Det är ju trams"

Axel Darvik (L), är 2:e vice ordförande i miljö- och klimatnämnden. Han är skeptisk till MP:s förslag.

– Det är ju trams, några träd på skolgården kommer inte att greja det här problemet. Sedan tycker jag det är trevligt att man planterar träd, men man behöver inte överdriva effekterna, säger han.

Han menar att problemen i stället måste åtgärdas på annat sätt.

– De här skolorna saknar tillräckligt modern ventilationsanläggning. Det finns ett stort renoveringsbehov i staden, vi har påtalat det under en lång tid att fastigheterna är i dåligt skick.

ANNONS