Tidigare bild från Ramberget. Foto: GP
Tidigare bild från Ramberget. Foto: GP

Militär radarutrustning placerad på Hisingen

Militär radarutrustning har placerats ut på en höjd nära Eriksberg där EU-toppmötet kommer att hållas. – Vi bekräftar att den installationen på Ramberget är en del av säkerhetsarrangemanget runt EU-toppmötet. Men detaljer, så som dennes roll och liknande, kommenterar jag inte, säger Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

ANNONS
|

Det är en militär radarstationsom tydligt syns en bit ifrån Eriksberg, på Ramberget på Hisingen i Göteborg. Alldeles i närheten av där EU-toppmötet kommer att hållas, vilket även SVT Nyheter Väst har rapporterat om.

Polisen bekräftar att det är en del av det stora säkerhetsarrangemang som pågår kring toppmötet, men vill inte kommentera det närmare.

Vad är syftet?

– Det finns flera säkerhetsarrangemang inför toppmötet. Men att gå in på detalj och berätta anledningen motverkar syftet med att ha den där, det är information som inte ska vara offentlig,Erik Nord, chef för polisen i Storgöteborg.

En radar upptäcker olika typer av flygfarkoster, alltså bland annatdrönare, modellflyg och skärmflyg. Det vill säga det som bryter mot det rådande flygförbudet.

ANNONS

– Det är en samverkan med Försvarsmakten som vi har. Den är till som ett säkerhetstänkande som vi tar hjälp av om det händer något som gör att vi behöver den. Den är till för att störa ut vissa saker, mer detaljer går vi inte in på, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst.

"Många har hörsammat det här"

Erik Nord menar dock att hotbilden av EU-toppmötet är låg.

– Hotbilden är fortfarande låg. Nu börjar vi räkna ner mot att ta emot gäster som anländer. Det har inte skett några stora förändringar och det känns som att många har hörsammat det här, det är vi glada för, säger Erik Nord på tosdagen.

"Allting löper på enligt plan"

På onsdagen spärrades delar runt Svenska mässan av och på torsdagseftermiddagen väntas vägen från Landvetter flygplats och in mot Svenska mässan också att spärras av under delegaternas eskort.

– Allting löper på enligt plan. Nu har vi passerat lunchtid och de kommer att komma under eftermiddagen och kvällen. Några kommer också att anlända på fredagsmorgonen, säger han.

Man kan alltså räkna med vissa trafikstörningar från Landvetter även under fredagen.

ANNONS