Migrationsverkets personal uppmanas att provocera

På Migrationsverkets förvar i Kållered uppmanas personalen att på olika sätt provocera de intagna, det avslöjar Dagens Nyheter. Anledningen är att ledningen vill skaffa sig skäl att flytta "jobbiga" individer till Kriminalvårdens häkten. ”Irritera det jävla svinet så han gör något dumt. Han måste bort”, ska en chef på förvaret ha sagt till sina anställda.

ANNONS
|

Chefen ska ha syftat på en intagen som i väntan på sin utvisning lider av psykisk ohälsa och bristande hygien, enligt DN.

–Vi skulle helt enkelt agera så att den här mannen kunde avskiljas, det vill säga placeras i ett slags isolering, och sedan flyttas till häktet. Chefen vill bli av med vissa individer och det är vi som ska se till att den förvarsintagne går över gränsen om de inte gör det själva, säger en av de anställda på förvaret till DN.

Men det är inte den enda gången personal på förvaret fått höra sådana saker. De får instruktioner i hur man ska agera för att framkalla en reaktion iden intagna "om det blir problem".

ANNONS

– Det är en jargong som funnits öppet på förvaret en längre tid. Första gångerna jag hörde om det blev jag chockad. Jag trodde aldrig det kunde få gå till så här, man är så stolt över rättssäkerheten i landet, så upplever man detta på en myndighet, säger en anställd.

"Vi jobbar med människor, inte djur"

Förvaret i Kållered är Sveriges tredje största. Där förvaras bland annat personer som ska utvisas men som bedöms kunna avvika. Totalt har Migrationsverket fem sådana förvar, med sammanlagt 360 platser. I Kållered uppger flera anställda att det finns en kultur av att rensa ut "jobbiga" intagna genom att provocera.

–Vi sitter i en sådan position att vi kan göra deras liv jobbigare än vad det redan är, och det är helt enkelt för jävligt att vi får den här typen av order på en statlig myndighet. Vi jobbar med människor, inte djur.

På häktet är de intagnabelagda med fler restriktioner än i Migrationsverketsförvar ochtvingas spendera större delen av dygnet i en cell.I vanliga brottsfall krävs en domstolsprövning för att kunna sätta folk i häktet.

Internutredning inledd

Enligt Runar Hellström, chef på Migrationsverkets tillsynsfunktion, har man inlett en internutredning med anledning av rapporterna från Kållered. Men han kan inte gå in på några detaljer. Han vill heller inte kommentera om det skett provokationer eller om det skett något brottsligt.

ANNONS

Torbjörn Nyberg är avdelningschef för Migrationsverkets förvar. Han bekräftar att en utredning har tagit vid och att påståendena som utreds är allvarliga. Han understryker att dessa personer ska bemötas med värdighet och respekt. Utredningen ska enligt uppgift vara klar inom kort.

Antalet förvarsintagna som flyttas till häkten har ökat de senaste åren, det bekräftar Kriminalvårdens placeringschef Joakim Ringhammar för DN.

GP har sökt Migrationsverket som inte vill kommentera uppgifterna ytterligare.

ANNONS