Migrationsverket: Inte längre en fråga för oss

Var ansvaret för att utvisningsdömda patienter ska komma vidare från slutenvård hör hemma är oklart. Just nu landar frågan någonstans mittemellan Migrationsverket, polisen, kommunerna och regionerna.

ANNONS
|

Om det hade handlat om en svensk medborgare eller någon med uppehållstillstånd så hade ansvaret vilat på kommunen. Hade patienten varit asylsökande faller ansvaret på Migrationsverket.

Men i och med en dom om utvisning är man inte längre asylsökande. Polisen och gränspolisen ansvarar för att se till att utvisningsbeslut verkställs men knappast för att utländska patienter i öppenvård ska få en bostad.

Regionerna har ansvaret för slutenvård men det ansvaret upphör när patienten slussas vidare. Eventuellt skulle också Socialstyrelsen kunna hjälpa till, om det gäller frågan att föra över den rättspsykiatriska vården till ett annat land.

"Migrationsverket har ansvaret för att ordna boende"

Maria Nyström Agback är jurist med inriktning på juridik och tvångsvård för nyanlända och arbetar på Sveriges kommuner och landsting (SKL) inom det regeringsfinansierade projektet Uppdrag: Psykisk hälsa.

ANNONS

Enligt henne är det oklart vad som faktiskt gäller för de här människorna men hon menar att när det gäller bostad vid utslussning så borde ansvaret vara Migrationsverkets.

– Även om man inte är asylsökande längre utan väntar på utvisning så har Migrationsverket ett ansvar för boende, hävdar jag. Men det finns säkert någon på Migrationsverket som hävdar något annat och då är läget så. Det är därför det finns mer än en jurist i Sverige. Det finns alltid olika meningar, säger hon.

Migrationsverket tillbakavisar

Maria Nyström Agbacks antagande är korrekt. Det finns någon på Migrationsverket som hävdar något annat.

Lisa Danling på Migrationsverkets presstjänst menar att frågan inte hör hemma hos hennes myndighet eftersom en lagakraftvunnen dom om utvisning innebär att asylprocessen därmed är avgjord.

– Då är det inte längre en fråga för oss och det är svårt för mig att svara på vem som har ansvaret. Domstolens beslut går över våra beslut så då är vi inte längre involverade. När det gäller utvisningen är det polisen som ansvarar för den.

Rågården har också kontakt med Migrationsverket, gränspolisen och ambassader för att försöka få patienternas hemländer att hjälpa till. Maria Nyström Agback menar att Socialstyrelsen eventuellt kan hjälpa till i den frågan.

ANNONS

– Det är Socialstyrelsen som ansöker hos regeringen om rättspsykiatrisk vård i andra länder, säger hon.

ANNONS