Lillith Lamkén och Julie Ljungberg dansar runt stången under midsommarfirandet på förskolan.
Lillith Lamkén och Julie Ljungberg dansar runt stången under midsommarfirandet på förskolan.

Midsommar med dans, jordgubbar och sill

Plocka blommor för att dekorera midsommarstången stod på schemat för barnen på Folke Bernadottes förskola. Sedan följde ett traditionellt firande med dans runt stången, lek och bus.

ANNONS
|

Ett stort kastanjeträd kastar skugga över gården. Kronan är både hög och bred och formad nästan som ett paraply.

– Regnar det ställer sig alla barnen under kastanjen, säger Annette Strand, pedagog på förskolan.

Men i dag ska det inte regna, det har barnen bestämt. De ska plocka blommor som de ska klä midsommarstången med och sedan ska de dansa runt den innan det är dags för jordgubbar.

På en av gungorna sitter Liv Lamkén och Elle Phu Hong. De svingar högt upp i luften, men när Annette säger att det är dags att gå och plocka blommor hoppar de snabbt ur och springer mot grinden. Hand i hand går de tillsammans med sina kompisar efterAnnette mot ängen som ligger intill förskolan.

ANNONS

    Bild: Anders Hoffgren.
Bild: Anders Hoffgren.

– Vet du Annette, jag har massor blommor hemma, säger Allan Hulter.

Han är klädd i randig slips dagen till ära, som matchar den orange dress han har på sig. När de kommer fram till blommorna börjar barnen plocka. Men det är svårt.

– Min sitter fast, säger Allan.

Liv och Elle har plockat varsin bukett och Liv stoppar ner näsan i blommorna och drar in.

– Vet du, när jag var liten nyste jag när jag luktade på blommor.

Flickorna börjar nysa och till slut ramlar de omkull så mycket de nyser. Det får räcka med blommor nu, tycker Annette och barnen börjar gå tillbaka. På vägen pratar de om vad man gör på midsommar. Dansa runt stången och äta jordgubbar är det viktigaste enligt Liv och Elle.

– Man kanske kan åka rutschkana, föreslår Max Ljungberg.

Mitt på gården reser de midsommarstången och hjälps åt att klä den i björklöv och blommor. Egengjorda kransar sitter stadigt på barnens huvuden när de springer, leker och tjivas om var blommorna ska sitta. Liv har blommor både på klänningen och i håret, och det får man på sommaren.

– För att då finns det så många blommor. Man får plocka hur många man vill. Men glöm inte att vattna dem.

ANNONS

    Bild: Anders Hoffgren.
Bild: Anders Hoffgren.

Midsommarstången är nu klädd med blommor i vitt, rosa, lila, gult och blått. Barnen ställer sig i en stor cirkel runt om stången och backar så lång att de krockar med lekstugor och klätterträd.

– Titta vilken vacker midsommarstång vi har gjort. Nu ska vi dansa Jungfrun, kommer ni ihåg den?

Annette visar hur de ska sparka med fötterna och snart hoppar 36 små par fötter upp och ner. Efter det stämmer barnen in i Prästens lilla kråka och slinker mer än gärna ner i diket.

Kransen glider ner över ögonen på Lillith Lamkén just som hon ska spela fiolioliolej men hon petar upp den igen och kan dansa bomfallerallanlej utan problem.

Efter dansen är det dags för midsommarlunch, och jodå, det betyder sill även på förskolan. I väntan på att maten ska dukas fram är det rutschkanan som gäller för Lillith medan några andra fortsätter runt stången och sjunger bomfalleralla samtidigt som de snurrar runt, runt.

Liv sätter händerna för ögonen och börjar räkna. De andra barnen springer och gömmer sig bakom en buske. Hon hittar dem snabbt och de gömmer sig igen, under rutschkanan.

En doft av mat fyller gården och barnen springer och sätter sig vid dukade långbord. En gång om året äter de utomhus.

ANNONS

Annette ställer ner tallrikar med potatis, köttbullar och prinskorv framför dem och frågar om någon vill ha sill.

– Den var god, säger Alicia Miron.

– Var den god, sillen?

Alicia nickar ivrigt och får en bit till.

Fakta: Midsommarafton

  1. I dag är det tradition för många att dansa runt stången, plocka blommor och äta jodgubbar. Nästan lika traditionsenligt är det att precis när man plockat fram gräddtårtan till fikat öppnar sig himlen. Enligt SMHI har midsomrarna bakåt i historien bjudit på allt mellan nollgradigt och snöfall till 35 plusgrader.
  2. Dansa runt stången gjorde man förr för att ungdomar från olika byar skulle lära känna varandra.
  3. Traditionen säger också att ogifta flickor förr gick och plockade sju olika sorters blommor och la under huvudkudden. Om de var helt tysta när de gjorde det skulle de drömma om vem de skulle gifta sig med.
ANNONS