Metoo-rörelsen sprider sig till nya branscher

Larmen om sexuella trakasserier och övergrepp fortsätter. På Chalmers vittnar nu unga kvinnor om tydliga övertramp.

ANNONS
|

Sedan Metoo startade i sociala medier tidigare i höst har miljoner kvinnor vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp. I dagarna har det kommit vittnesmål om övertramp från Elektrotekniska utbildningen på Chalmers. Julia Jansson läser sista året på utbildningen.

– Det dras grova skämt. Jag har hört från några personer att tjejer är tillräckligt intelligenta för att plugga för att läsa elektroteknik. När jag varit på fester har jag bland annat blivit upptryckt mot väggen av en kille som försökte kyssa mig. Jag får ha killkompisar med mig som skyddar, säger Julia Jansson.

"En kultur av grabbighet"

Stefan Bengtsson, som är Chalmers rektor och vd, skriver på Chalmers hemsida att skolan jobbar med jämställdhetsproblemen.

ANNONS

– Vi har på Chalmers stora utmaningar på jämställdhetsområdet. Vi vet att vi haft, och i en del studiemiljöer har, en kultur av grabbighet. Vi vet att andelen män ökar för varje steg i den akademiska karriärstegen, vilket bland annat visar sig i Sveriges lägsta andel kvinnor bland professorerna, skriver Stefan Bengtsson.

#medvilkenrätt startar

I tisdags publicerade över 4445 kvinnor ett nytt upprop startat bland jurister. Tusentals vittnar nu om övergrepp inom juristbranschen.

– Jag är inte förvånad över att det pågår även inom vår bransch, säger juriststudenten Mikaela von Bornstedt.

Under hashtagen medvilkenrätt vittnar kvinnorna i en artikel i Svenska Dagbladet om hur de blivit utsatta.

– Det visar ännu tydligare att detta är en kultur som pågår överallt. Bara för att vi i vår bransch kan lagen så betyder det inte att jurister gör rätt. Det här genomsyrar hela samhället, säger Mikaela von Bornstedt.

"Skapade av män och för män"

– Vi har många osynliga normer i dag som är skapade av män och för män. Därför är det viktigt att vi redan under utbildningen pratar om fler perspektiv och synliggör hur det ser ut för att kunna ändra kulturen i arbetslivet, säger Kristin Busterud Öhman.

De har båda utsatts för övertramp utanför utbildningen, men inte i sina roller som blivande jurister. Däremot berättar de att de märker att de är kvinnor i sin utbildning.

ANNONS

– Jag som kvinna måste ha ännu mer underbyggda argument än manliga studenter för att höras, säger Kristin Buskerud Öhman.

ANNONS