Göteborgaren Lisa Brunzell (nedre vänstra hörnet) befann sig i Paris när terrorattackerna ägde rum. I Göteborg ägde ett jordskalv rum och i Halmstad gifte sig Josefin Karlsson och Florin Serhan – för att nämna några av nyheterna under 2015.
Göteborgaren Lisa Brunzell (nedre vänstra hörnet) befann sig i Paris när terrorattackerna ägde rum. I Göteborg ägde ett jordskalv rum och i Halmstad gifte sig Josefin Karlsson och Florin Serhan – för att nämna några av nyheterna under 2015.

Mest lästa nyheterna 2015 - så gick det sen

ANNONS
|

Terrordåden i Paris - 494 000 läsare

13 november öppnade gärningsmän eld på flera platser i Paris och tog människogisslan. IS tog på sig ansvaret för händelserna som dödade 130 offer.

GP:s liverapportering kring händelserna och den påföljande polisjakten är det överlägset mest lästa på hela året. Och historien är inte över, menar Hans Brun, terrorforskare vid King's college i London.

- Nu vill man nysta upp nätverket - vem som planerat och finansierat, hur man fick tag på sprängmedel och så vidare. Belgisk polis grep ett par personer senast häromdagen. Polisutredningen pågår för fullt men kan ta väldigt lång tid, säger han.

ANNONS

I Sverige berättade människor för GP att de var rädda för att åka kollektivt och vistas i stora folkmassor. Ett falskt Facebookmeddelande som uppmanade människor att inte vistas i centrala Göteborg under julhelgen spreds snabbt på nätet.

- Det är förfärligt att människor sprider sådant. Om det finns en konkret hotbild informerar myndigheterna om det, säger Hans Brun.

Samtidigt är det terrorismens idé att skrämmas.

- De vill kommunicera ett våldsamt budskap och har satt i system att attackera allmänheten. Det är inte konstigt att folk blir rädda, säger Hans Brun.

Läs även: Joakim Lamottes texter går hem hos göteborgarna

Göteborgaren Lisa Brunzell befann sig i Paris under händelserna. Nu, när några veckor har gått, ser hon rationellt på alltsammans.

- På ett intellektuellt plan är jag inte förvånad att det hände. Det är inte första gången, säger hon och nämner attacken mot Charlie Hebdo tidigare i år som exempel.

Hennes känsla är att det blir fler dåd framöver.

- Men vi kan vara tacksamma över att sådant händer sällan här. I andra delar av världen lever människor ständigt med den här oron.

Inte heller Hans Brun tror att Parisdåden var de sista i sitt slag.

ANNONS

- Ett led i den jihadistiska strategin är att driva västvärlden ut från Mellanöstern så att de sedan kan bygga upp kalifatet i lugn och ro. Detta kan enligt jihadistiska strateger uppnås genom en serie storskaliga terrordåd i Europa. Jag är förvånad över att vi inte har haft fler dåd i Europa.

Tiggaren blev hennes kärlek - 312 000 läsare

Frilansjournalisten Stefan Lundberg hörde talas om en småbarnsmamma och en rumänsk tiggare som hade träffats utanför mataffären i Biskopsgården och blivit kära i varandra. Han skrev en artikel om kärlekshistorien som publicerades på GP:s namnsida 22 november och blev extremt läst.

- Det var en del rasistiska kommentarer på nätet, men Josefin och Florin själva har sagt att de nästan bara har fått positiva tillrop. Det är ju en gullig historia, säger Stefan Lundberg.

Den 9 december stod bröllopet i Halmstads rådhus. Stefan Lundberg var där och rapporterade för GP, tillsammans med bland annat rysk tv. Sedan dess har han inte haft någon kontakt med paret.

- Vem vet, kanske blir jag bjuden på bröllopet i Rumänien. Men det blir nog först om ett par år.

Jordskalv i Göteborgsområdet - 276 000 läsare

29 juli undrade många om Ragnarök hade kommit. I själva verket var det ett jordskalv med epicentrum strax norr om Billdal. Skalvet skedde på 20 kilometers djup och mätte 2,89 på Richterskalan.

ANNONS

Hundratals vittnesmål vällde in till GP. "En rymdsten?" undrade en kvinna i Frölunda. En läsare i Biskopsgården upplevde "ett kraftigt ljud som ett flygplan vid liftoff, sen en stark smäll som gjorde att hela huset skakade".

Efteråt chattade seismologen Björn Lund med GP-läsarna och berättade att ett tiotal jordskalv äger rum i Sverige varje år. Den 23 oktober drabbades Onsala av ett jordskalv - men ingen märkte något. Det hade nämligen magnitud 0.

Läs även: Joakim Lamottes texter går hem hos göteborgarna

ANNONS