Med piratsång intog Lundbydagen Eriksberg

ANNONS
|

Längs kajen vid Eriksbergs färjeläge trängdes en rad utställare. Förutom loppis och godislotterier fanns både Varvshistoriska föreningen och en rad partier representerade.

Att årets tema gick i sjöbusarnas tecken blev tydligt när fem pirater la till och stämde in i Pippi Långstrumps Sjörövar-Fabbe.

En av besökarna som uppskattade söderhavsvibbarna var Claes Börjesson, 46.

– Vi kommer faktiskt från Kungsbacka. När vi såg att det var piratdag valde vi att åka hit. Vi tog såklart vår piratbil, säger han.

Befälet över piratbilen hade han överlämnat till dottern: kapten Jenna Börjesson, 7. Under Lundbydagens skattjakt hade hon med enkelhet navigerat rätt.

– Det var inte så svårt att hitta skatten. Först fick man gå förbi teatern, sedan runt den här stora propellern och i slutet kom man fram till skattkistan. Skatten var en pärla och några fina saker, säger hon.

ANNONS

Biodlareförening mottog Lundbypriset

Lundbydagen arrangeras av stadsdelsförvaltningen. Det är ett sätt för invånarna att träffa stadsdelens verksamheter och föreningar. Dessutom delar Stadsdelsnämnden ut 10 000 kronor till den person eller förening som utmärkt sig extra mycket under året.

I år tilldelas priset Hisingens biodlareförening som enligt prismotiveringen sprider föreningen både kunskap och låter barn testa på biodling.

Jonne Ansgariusson, föreningens ordförande, berättar att prispengarna ska användas till att rusta upp ett nytt klubbhus på Flunsåsberget.

– Det är roligt att få bekräftelse om att vårt jobb gör nytta. Varje sommar arrangerar vi bland annat en biodlarskola för barn mellan tio och tolv år. Det är underbart att se hur engagerade barnen blir, säger Jonne Ansgariusson, som samtidigt berättar att föreningen firar 50 år 2019.

Att fler olika utställare deltog i årets Lundbydagen tyder på ett brett föreningsliv, säger Peter Karlsson, kultur- och föreningskonsult i Lundby stadsdelsförvaltning.

– Det finns allt fån kultur- och idrottsföreningar till olika hobbyklubbar. Jag skulle säga att det finns ett stort föreningsintresse i Lundby, säger han.

Ett tiotal av borden vid kajkanten tillhörde loppisförsäljare. Maritha Lundberg ställer ut för tredje året i rad. Trots begränsad försäljningslycka trivdes hon bra när molnen sprack upp vid halv två-tiden.

– Det har hittills varit lite kallt, men nu kommer solen. Jag tycker det är trevligt med Lundbydagen och att det händer lite, säger hon.

ANNONS
ANNONS