Mat, vin och parterapi med Ernst

Veganfärs, odlad ål och smultronsirap. Och så Ernst som säljer vin och bjuder på relationsråd. Det är matmässa i Göteborg.

ANNONS
|

Kön av matintresserade ringlar lång utanför Eriksbergshallen. Längs fasaden finns foodtrucks och innanför dörren står Ernst Kirchsteiger. Sedan drygt två år finns ett vin med hans namn.

- Jag är så gammal så att jag inte kan låta bli att lära mig saker. Jag har funnits i vinets omedelbara närhet genom Carl Jan på Grythyttan, men jag har alltid stått bakom kastrullerna.

När han fick frågan om ett eget vin ville Ernst Kirchsteiger göra det på sitt sätt.

- Jag ville inte bara ta ett vin och sätta mitt namn på.

ANNONS

Han framhåller hur viktig hustrun Ulla är för vinet, tillsammans har de provsmakat sig genom vingårdar i Toscana, där de också har ett hus och vinodlare till grannar.

- Och det var hon som bestämde att jag inte skulle vara på etiketten. Hon sa: Ernst, ska jag inte kunna äta middag utan att ha dig på bordet. Det skiter vi i.

Vinet består av 60 procent Sangiovesedruva, som Ernst Kirchsteiger beskriver som italienarnas stolthet.

- Sen har vi skruvat till med Merlot och fått den här blenden som jag och Ulla tycker är bra. Vi brukar dricka det till pastarätter eller när vi bjuder på buffé, kallskuret och lite bröd. Det har en somrig känsla. Jag brukar säga att man blir lite varm på öronen, att solen finns runt det här vinet. Plus att vi har det ganska ofta när vi har utvecklingssamtal, jag och min fru.

Har ni utvecklingssamtal?

- Ja, när det händer saker för henne och för mig och det var länge sedan vi hann prata. Då slår vi upp varsitt glas vin och så pratar vi. Det kan jag rekommendera svenska folket, skapa tid för att verkligen prata med den du älskar. Koncentrerat. Då funkar det bra.

ANNONS

Gunvor Renemark tar en sipp av "snackevinet" och är entusiastisk.

- Ett riktigt pratvin, konstaterar hon.

Hon och maken har åkt från Älmhult för att gå på mässan Passion för mat.

- Vi är intresserade av mat och vin. Nu har vi gått runt och provsmakat. Otroligt bra mässa.

Leif Mannerström går förbi och matdofterna lockar från alla håll. Kajsa Smith från Örebro importerar fransk vinäger, senap och fruktsirap.

- Många vet inte vad man ska ha sirapen till. I Frankrike är det vanligt när man spetsar mousserande vin till en drink. Det fungerar fint i fruktsallad eller till pannkakor och glass.

Hon har nyss flyttat hem efter många år i Frankrike och importen är ett sätt att kombinera matintresse, de franska kontakterna och att hålla igång efter pensionen.

- Jag måste ha något att göra, säger hon och langar ut skedar med grönmögelost kombinerat med sylt av fikon, apelsin och pinjenötter.

- Så här serveras inte ost i Frankrike. Det är en anpassning till Sverige. Men visst är det gott.

En bit bort steker västgötabonden Per Fredriksson veganfärs. Den består av bland annat speltvete, äpple, lök och dill och är fortfarande på utvecklingsstadiet.

ANNONS

- Vi ville ta fram ett svenskodlat vegetariskt alternativ till köttfärs. Men det ska vara enkelt att använda till vanliga rätter, antingen man är i tacosträsket eller vill göra lasagne eller biffar.

Veganfärsen finns ännu inte i butik, men fick nyligen ett hederspris av stjärnkocken Mathias Dahlgren.

Per Fredriksson är en del av Wästgötarna, en odlarförening med åtta lantbrukare i Västergötland som satsar på ekologisk odling av gamla sädesslag.

På mässan finns, som sig bör på västkusten, mycket fisk och havsmat. Curt Gelin slår ett slag för odlad ål.

- Ål är en het fisk. Många undrar hur jag kan sälja ål som är rödlistad och nästan utrotad. Det finns mycket okunskap när det gäller ål.

Han har odlat ål i Helsingborg i 30 år. Odlingarna kombineras med att företaget sätter ut ålyngel som växer upp i det fria och stärker den hotade fisken.

Odlingen, som är den enda i sitt slag i Sverige, producerar 110 ton konsumtionsål per år.

- I bassängerna är det 23-24 grader och ålen blir fullvuxen på 1,5 år.

Curt Gelin berättar att den vilda ålen är viktig för den biologiska mångfalden. Han menar att det finns en möjlighet att ålstammen ska börja återhämta sig.

ANNONS

- Tack vare ålförvaltningsplanerna finns det hopp.

ANNONS