Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Maskerade män rånade gatukök under pistolhot

Tre maskerade män, beväpnade med pistol, hammare och batong slog till mot Franks gatukök i Mölndal. Kunder och personal hotades.

Strax efter midnatt rusade rånarna fram mot Frank's gatukök vid Åbytravet i Mölndal och hotade personalen och kunder som stod utanför. 

– Allt gick blixtsnabbt. De dök upp vid midnatt, två minuter senare var de klara. En hoppade in genom luckan, tömde kassan och tog med sig cigaretterna. De andra ställde kunder som fanns utanför mot väggen och plockade deras mobiler, säger ägaren Göran Olsson som har tittat på bevakningsfilmen.


Enligt polisen fick rånarna med sig runt 2000 kronor och 8-9 limpor cigaretter och kundernas mobiler. Mobilerna hittades sedan slängda i närheten, men de misstänkta gärningsmännen var spårlöst försvunna. 

Det var Göran Olssons sambos dotter Tanya Damgaard, 21, som jobbade i kiosken när rånarna slog till. Hon sprang ut direkt när rånaren hoppade in genom luckan. Där ute trycktes hon mot väggen av gärningsmännen.

– Jag hann inte tänka efter, jag bara sprang ut. Där ute slog de mot borden och skrek att de kände igen våra ansikten. De var väldigt hotfulla. De tog våra mobiler direkt så att vi inte skulle ringa polisen. Jag tänkte i efterhand att det var väldigt överdrivet med tanke på hur lite kontanter vi har, säger hon. 

Blev du rädd?

– Ja, jag vill ju inte uppleva detta igen. Speciellt med tanke på att det verkade så planerat, de kom precis innan stängningsdags. Jag blev också arg. De trycker ner en på ett sätt. Man hade inte samma kontroll över korvkiosken som man brukar ha. Det var förnedrande. De hade gått in i ens fristad.

Varken hon eller de andra rånoffren har fått några fysiska skador. 

Kiosken har funnits i Göran Olssons familj i 50 år. Själv började han jobba där som 15-åring och har tagit över verksamheten efter sin far. Han upplever att våldet i samband med rån har eskalerat de senaste åren. 

– Det finns ingen rädsla. Det var helt tänt, det fanns flera kunder utanför, fullvuxna män, ändå hade gärningsmännen inga spärrar. Det är skrämmande, säger han. 

Han berättar att även hans andra kiosk som ligger i Lindome har utsatts för ett brutalt rån strax före jul. 

– Då kom de in, flera stycken, maskerade och med plastpåsar i handen. En hade en kökskniv som han höll mot personalens hals medan han hotade henne. Då fick de med sig 600 kronor, säger han. 

För tre månader sedan slog tjuvarna till på natten. De ryckte loss gallret på gatuköket med hjälp av en bil och tog sig in den vägen. 

Vid ett annat tillfälle blev hans son bestulen på sin moped som var parkerad utanför kiosken. Sonen blev senare uppringd av tjuvarna som krävde en lösensumma på 3000 kronor för att lämna tillbaka mopeden. 

Göran Olsson berättar att familjen i stället kontaktade polisen som med sonens hjälp stämde möte med tjuvarna vilket ledde till att de kunde gripas. 

– Det har varit mycket bara på några månader. Innan dess hade vi ett pistolrån 1996 och 2003. Nu börjar de här brotten bli vardag, våldet bara eskalerar och det verkar svårt att få stopp på det, säger han.


Han väljer att berätta om dessa händelser i hopp om att det ska leda till debatt om våldet i samhället. 

– Det här är inte menat som snyfthistoria. Jag vill att folk ska veta att verkligheten ser ut såhär. Som egenföretagare som driver gatukök är man väldigt utsatt, personalen blir väldigt utsatt och i det här sista fallet även kunderna. Man ska inte bli påhoppad när man går till jobbet eller handlar korv. Det ska bara inte existera. Det här är inget vi ska vänja oss vid. Vi måste sätta stopp för det här och säga nej till våldet. 

Mest läst