Mars 2012: Råttinvasion på Vågmästareplatsen

ANNONS
|

På en gräsplätt mellan en hållplats och bostadshusen har råttor invaderat. De har grävt hål i marken och kommer då och då fram för att smyga i buskarna eller ta en springtur över gräsmattan. På samma plats ska en saluhall snart byggas, och i området runtomkring pågår olika byggnationer för fullt.

– När det låter och väsnas och vibrerar så flyttar råttorna på sig. Dessutom förstör man ju deras hem när man till exempel byter ut ledningar. Så här blev det även när man byggde Chalmerstunneln till exempel, säger Sven Arvidsson, miljöinspektör på miljöförvaltningen i Göteborg.

25-årige Jonathan, som bor i området kring Vågmästareplatsen, passerar ofta råttornas nya tillhåll.

ANNONS

– Jag har sett dem flera gånger det senaste halvåret, även mitt i vintern, säger han.

Men Jonathan känner inget obehag.

– Jag har ingen råttfobi och det är inte så att det är ett sopberg här som lockar dem. De är inte ute och kryper så mycket. Det är inte värre än att det är fåglar här.

Saneringsföretaget Anticimex i Göteborg gör årligen omkring 5000 insatser mot råttor.

– Råttan är en opportunist och lever tätt intill människan, för det är vi som skapar förutsättningarna för råttorna. Vår hantering av mat och sopor gynnar dem, säger Jan Hjelm, gruppchef på Anticimex.

De flesta av insatserna gäller just bostäder och fastigheter.

– Då tittar vi på varför råttorna finns just där, vad de äter. Man kan inte bara angripa problemet med bekämpningsmedel, säger Jan Hjelm.

Enligt Sven Arvidsson på miljöförvaltningen var råttor inomhus vanligare förr, nu är hus mer "råttsäkra".

– Men råttor behöver väldigt liten glipa för att ta sig in, bara ett par centimeter. De ser tjocka ut men är bra på att ta sig igenom små öppningar, säger han.

Sven Arvidssons bästa tips för att undvika råttor är att hindra dem från att få mat. Till exempel ska man inte mata fåglar på platser där det också finns råttor, som folk gjort på Vågmästareplatsen.

ANNONS

– Råttorna lever ett hårt och kort liv och dödas av gift, fällor, trafik eller av varandra. Samtidigt har de en snabb reproduktionstakt. Råttor kan ha fem kullar per år med sex-tio råttor per kull. Råttorna kommer inte att försvinna, men man ska försöka hålla populationen så liten som möjligt, säger han.

ANNONS