Marianne passerade säkerhetskontrollerna med fel pass

När Marianne Setterberg, 63, från Göteborg reste hem till Turkiet förväxlades hennes pass med en annan kvinnas på flygplatsen. Utan att själva veta om det passerade kvinnorna flera säkerhetskontroller genom att visa upp fel pass. – Det här ska inte få hända och jag ska påtala det här för mina kolleger, säger Michael Fingalsson, inre befäl vid polisen på Landvetter flygplats.

ANNONS
|

När Marianne Setterberg var på semester i Turkiet i veckan lärde hon känna Angelica Hellström Björedahl, 53, från Jönköping på charterbussen till hotellet.

Kvinnorna höll sporadisk kontakt via internet under veckan i semesterorten Alanya och återförenades på bussen till flygplatsen i Antalya.

– Vi träffades på bussen och gjorde sällskap hela vägen till planet. När vi skulle checka in vårt bagage var det en stor familj framför oss och då tog reseledaren hand om våra pass och gav dem till en man som skulle checka in vårt bagage för att det skulle gå snabbare, säger Marianne.

Passen förväxlades

När kvinnorna fick tillbaka sina handlingar hade deras flygbiljetter lagts in i fel pass och varken Marianne eller Angelica märkte att de fick tillbaka varandras pass i stället för sina egna.

ANNONS

– Vi passerade minst tre olika kontroller i Antalya där vi fick visa upp våra pass och varken vi eller säkerhetspersonalen märkte någonting alls, säger Marianne.

Inte heller när kvinnorna landade i Göteborg och fick visa upp sina pass vid kontrollen på Landvetter upptäckte säkerhetspersonalen förväxlingen.

Misstaget upptäcktes först när Marianne kom hem till hem till Frölunda i Göteborg under lördagseftermiddagen.

– Angelica ringde och frågade hur många stämplar jag hade fått i mitt pass och då märkte jag ju att jag hade hennes och att hon hade mitt, säger Marianne Setterberg.

Till en början skrattade kvinnorna åt misstaget, men Marianne menar samtidigt att det är allvarligt att ingen märkte förväxlingen.

– Det är ju inte klokt att vi kunde gå igenom alla säkerhetskontrollerna utan att någon märkte något. Vi tyckte att de tittade lite konstigt på oss, men ingen stoppade oss, säger Marianne.

"Känns inte bra"

Vid säkerhetskontrollerna i Turkiet passerade kvinnorna dem efter varandra, men på Landvetter visade de upp sina pass var för sig.

– Vi hade inte platser bredvid varandra på planet hem och skildes åt där. Det känns inte bra med tanke på allt som händer i världen att det inte är bättre kontroller. Vi åkte ju ändå till ett land som Turkiet där det är ganska hårda regler. Visst har vi båda lite mörkt hår, men vi är inte så lika att vi kan gå för samma person, säger Marianne.

ANNONS

Även Angelica Hellström Björedahl är förvånad över den dåliga säkerheten.

– Jag checkade ju in med mitt boardingcard under hela resan, fast med fel pass. Vi gick igenom flera säkerhetskontroller och ingen märkte något. Det var bara tur att jag upptäckte det här när jag kom hem, annars hade jag kanske lagt ner passet i någon låda och inte upptäckt det förrän jag skulle ut och resa nästa gång, säger hon.

"Ska inte få hända"

Michael Fingalsson är inre befäl vid polisen på Landvetter flygplats som har hand om passkontrollerna.

Han ser allvarligt på att polisen inte upptäckte att kvinnorna visade fel pass vid kontrollen i Sverige.

– Det här ska bara inte få hända, men jag vet att det hänt någon gång tidigare, men det är inget vanligt, säger Michael Fingalsson.

Han berättar att polisen kontrollerar samtliga passagerare som anländer med flyg från länder utanför Schengenområdet.

– När det gäller charterflyg har vi inte riktigt samma säkerhet som vid så kallade högriskflighter från tredjeland, vilket Turkiet är. Men vi kontrollerar alla passagerare och vi ska inte göra sådana här misstag.

Michael Fingalsson uppger att polisen vid reguljära flighter som anländer till Landvetter från länder utanför europa scannar passagernas pass.

ANNONS

– Då får vi upp en bild på personerna och om det finns någon anmärkning kring personen ifråga eller passhandlingen. Men även om det här handlar om ett charterflyg så finns det inga ursäkter. Det här ska som sagt inte få inträffa och det här är något jag ska påtala för mina kolleger, säger Michael Fingalsson.

ANNONS