Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/6

Mannerström säljer klassiska krogen

Leif Mannerström har sålt sin anrika krog Kometen i Göteborg, rapporterar GT. Det innebär slutet för den namnkunnige krögaren i Göteborg. Framöver blir det fokus på familj, jakt och bokskrivande istället.

Kometen startades redan 1934, men det var hösten 2009 som stjärnkrögaren Leif Mannerström och bröderna Christer & Ulf Johansson tog över krogen Kometen i Göteborg. Idag står det klart att den är såld, vilket GT rapporterade om först.

– Vi tyckte det var lagom. Man blir inte yngre och jag vill göra annat., säger Leif Mannerström till GP.

Så tillägger han:

– Jag skriver en eller flera böcker och så vill jag ägna mig mer åt jakt.

"Inte öppna fler restauranger"

Leif Mannerström har ägnat sitt liv åt krögarlivet. Totalt har han jobbat i 62 år. Det har varit en fantastisk resa menar han, men nu räcker det.

LÄS OCKSÅ: Uteätarna: Kometen

– Nej, jag ska inte öppna fler restauranger. Jag har älskat varje dag men nu fick jag ett bud av två väldigt duktiga personer. De ville absolut köpa restaurangen och vi blev nöjda och glada. 

Ville ni sälja restaurangen?

– Egentligen inte. Vi har nästan fyrdubblat omsättningen, men när budet kom så tänkte vi ett varv till. Man säljer inte till vem som helst, många vet att det går bra för oss och vi har fått många anbud, men vi har inte varit intresserade. 

Han jämför processen med när han sålde Sjömagasinet. Även då var det många intressenter som kom med oönskade anbud.

– Jag köpte Sjömagasinet väldigt billigt också. Då var det låg omsättning, men vi vände på det och ville inte sälja det till vem som helst. Det var först när Ulf Wagner kom som vi tänkte om, eftersom det var en bra köpare.

Välrenommerad duo tar över

Kometens nya ägare är Per Ove Lundgren och Mats Sjölander. Duon har ägnat totalt över 60 år på att servera livets goda med succeér som Brasserie Lipp, Palace och michelinbeströdda Westra piren på meritlistorna. Meriter som fick Mannerström att tänka efter ett varv till.

– Då tänkte vi att de kan köra Kometen vidare i den anda vi gjort. Det behövs en sån restaurang i Göteborg, en som lagar god och enkel mat, förtydligar Mannerström.

Mannerström tycks inte ha några som helst problem med att fylla tiden. Framför allt kommer han att ägna sig åt sin gård i Västergötland.

– Där bor min fru, jag och mina hundar. Vi ska utveckla hela gården. Sen håller jag ju på med tv, böcker och så skriver jag eventuellt på lite memoarer. Det räcker med det när man jobbat 62 år i yrket! säger Mannerström och skrattar. 

Så tillägger han:

– Nu får Göteborg klara sig utan mig! Men det gör man säkert. Det finns många bra krögare i stan.

"Väldigt fint liv och karriär"

Även jaktintresset är något Mannerström kommer att lägga mer tid på. Han har jagat såväl i Sverige som utomlands, exempelvis i Sydafrika. Att obehindrat ägna tid åt sina fritidsintressen är något som hittills varit främmande för honom.

– Att ha restaurang är inte som andra yrken där man går till jobbet på morgonen och går hem på eftermiddagen. Det är på livstid.

Ska det bli skönt att ta ett steg tillbaka och njuta av det övriga i livet?

– Jag vet inte. Det kommer säkert komma dagar när jag undrar om det varit mycket folk på Kometen. Det blir nog svårt att släppa allt helt. Jag har haft ett väldigt fint liv och karriär.

Mest läst