Manifestationer i hela Sverige – göteborgare samlades för klimatet

Under fredagen samlades människor i över 100 svenska städer för att uppmärksamma klimatfrågan – så även i Göteborg.
– Jag tror det finns stor risk för att centrala Göteborg kan ligga under vatten inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Håkan Lindgren, en av deltagarna.

ANNONS
|

Under fredagskvällen samlades ett drygt 50-tal personer vid Gustaf Adolfs torg för att uppmärksamma klimatförändringarna och dess konsekvenser. Likadant såg det ut på ytterligare ett 100-tal platser runtom i landet.

– Vi hoppas att människor ser oss och vill ansluta, men också att politikerna som sitter i huset intill kommer ut och pratar med oss. En del har redan varit här, säger Håkan Lindgren, en av deltagarna.

LÄS MER: Forskare: Tiden på väg att rinna ut

LÄS MER:Svenskarna mindre oroliga för klimatet än andra EU-länder

Orolig för Göteborg

Han menar att vi hittills har gjort på tok för lite för att möta klimatförändringarna.

– Vi pratar ganska mycket men gör väldigt lite, trots att vi har det väl förspänt, säger Håkan Lindgren och fortsätter:

ANNONS

– I Göteborg har vi inte gjort så hemskt mycket heller om man tittar på helheten. Det har påbörjats en del bra, men nu gäller det att sätta igång och se till att saker händer även om det blir politiskt obekvämt.

LÄS MER:Tre anläggningar i Göteborg släpper ut mest koldioxid

"Vi måste göra mer mycket fortare för att förhindra en klimatkatastrof, som jag tror att vi är väldigt nära" säger Håkan Lindgren, en av dem som deltog i klimatmanifestationen på Gustaf Adolfs torg.
"Vi måste göra mer mycket fortare för att förhindra en klimatkatastrof, som jag tror att vi är väldigt nära" säger Håkan Lindgren, en av dem som deltog i klimatmanifestationen på Gustaf Adolfs torg. Bild: Olof Ohlsson

Vad oroar dig mest?

– Jag tror att vi kraftigt undervärderar risken med en höjning av havsnivån. Jag tror det finns stor risk för att centrala Göteborg kan ligga under vatten inom en inte alltför avlägsen framtid. Det andra jag är orolig för är maten. De flyktingströmmar vi sett hittills är bara en rännil jämfört med vad vi kommer se de närmsta 20 åren.

LÄS MER:Klimathjältar eller utsläppsskurkar – stora klyftor i näringslivet

"Hopp för framtiden"

Bakom manifestationerna står initiativet Klimatsamling, som är ett löst sammansatt nätverk av organisationer och privatpersoner som engagerar sig i frågan. Ett av syftena är också att stötta 15-åriga Greta Thunberg, dotter till operastjärnan Malena Ernman, vars skolstrejk för att uppmärksamma klimatfrågan givit eko internationellt.

LÄS MER:Gretas klimatprotest ger eko över världen

Anna-Karin Hellman, som var på plats i Göteborg, menar att tiden börjar bli knapp.

– Känslan av att det snart är kört, vilken är realistisk, har vi nog allihop. Men det är ju också den stora anledningen till att vi träffas, för att väcka hopp, säger hon.

LÄS MER:Experterna: Det ska du fokusera på om du vill leva klimatvänligt

Annika Rydenstam, som står intill, fyller i:

ANNONS

– För mig är det en nödvändighet att göra någonting istället för att fastna i att det ser mörkt ut. Genom att agera känner jag hopp för framtiden, säger hon.

ANNONS