Man sålde stulna serieböcker från biblioteket

En man i 40-års åldern åtalas för häleri. Han misstänks ha sålt tecknade serieböcker för vuxna som stulits från Göteborgs Stadsbibliotek.

ANNONS
|

Bibliotekspersonalen ska under flera månader ha upptäckt att det försvann flera böcker innehållande tecknade serier för vuxna. I slutet av 2016 kom en anonym man in på Stadsbiblioteket300m2 vid Brunnsparken som berättade att han hade sett många av bibliotekets nyare böcker i en second hand-butik och uppfattade det som märkligt.

I början av 2017 bestämde sig sen en anställd på biblioteket för att besöka den aktuella butiken. Där insåg han att tipset stämde. I affären fanns hundratals böcker om tillhörde biblioteket.

Bortskrapade chip

Han sågatt böckerna tillhörde biblioteket på inplastningen samt på signumen ”Folkbiblioteken i Göteborg” och ”Stadsbiblioteket Göteborg". Han kunde också se spår efter att någon hade tagit bort de stöldchip som böckerna märks med på biblioteken.

ANNONS

Några gånger per år, exempelvis vid kulturkalaset, säljer biblioteket själva gamla böcker. Då så görs ett snitt i chippet och sen så stämplas böckerna med "gallrad" på insidan av pärmen. Streckkoder och signum sitter kvar.

Såldes till ett kraftigt reducerat pris

I butiken ska cirka 130 böcker ha funnits till ett värde av 200-300 kronor styck. Butiksägaren sålde nu böckerna för 30 kronor styck.

Den biblioteksanställde ifrågasatte varför de sålde bibliotekets böcker. Han uppger i ett polisförhör att butiksinnehavaren var tillmötesgående men verkade bli lite skärrad. Ägaren ska ha sagt att han inte förstod att det var bibliotekets böcker och att han skulle ställa undan dem så att de kunde hämtas vid ett senare tillfälle.

Förutom de böckerna som fanns i butiken ska ägaren redan ha sålt 10-15 stycken för 50-70 kronor styck.

Bytte böckerna mot filmer

Butiksinnehavaren menar att böckerna kommer från en okänd person som vid två till tre tillfällen har kommit in med några kassar böcker. Istället för betalning ska personen ha bytt till sig andra saker i butiken, bland annat filmer. Ägaren tillfrågas i ett förhör om hur han har försäkrat sig om att böckerna inte var stulna. Han säger då att han tittade på utsidan av böckerna, fram och baksida, och att han inte reagerade på den biblioteksetikett som sitter på flera av böckerna.

ANNONS

Den åtalade mannen medger att händelseförloppet har hänt, men nekar till brott.

ANNONS