Man med protes förnedrades av Migrationsverkets personal

Förnedring, trakasserier och medvetna provokationer. Nu slår papperslösa och anställda larm om förhållandena inne på Migrationsverkets förvar i Kållered. Funktionsnedsatte Awat Penjweni blev avtvingad sin benprotes inför åskådare. – Jag bara grät. Jag har aldrig känt mig så förolämpad.

ANNONS
|

Som GP berättat tidigare uppger anställda på Migrationsverkets förvar i Kållered att de uppmanas provocera deförvarstagna. På förvaret placeras mestadels personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och där det finns risk att de inte lämnar landet frivilligt. Syftet med provokationerna ska vara att få en anledning att omplacera personer till kriminalvårdens häkten.

– Irritera det jävla svinet så han gör något dumt. Han måste bort, ska en chef ha sagt om en psykiskt sjuk man som mådde dåligt i väntan på utvisning, enligt uppgifter som Dagens Nyheter var först med att berätta.

"Du har inte rätt att vara i Sverige"

GP har träffat både anställda och förvarstagna som nu berättar att det är värre än bara provokationer. Bakom de låsta dörrarna på Migrationsverkets förvarska en förnedringskultur ha brett ut sig bland delar av personalen.

ANNONS

– På nätterna kommer de och smäller i dörrarna till våra sovsalar jättehögt för att vi inte ska kunna sova och sen bli lättretade, säger en förvarstagen.

– Häromdagen var det en anställd som sa: Jag bryr mig inte omdu riskerar att dö. Du har inte rätt att vara i Sverige och det är inte vårt problem vad som händer i ditt hemland, säger en annan förvarstagen.

Tvingades ta av protesen inför åskådare

Många vittnar om att situationen eskalerat under våren. En av de mer förnedrande händelserna skedde tidigare i juni mot musikern Awat Penjweni som har en benprotes.

– Det var inne på gymmet. De sa att alla på förvaret skulle visiteras. Vi var minst 25 personer och alla visiterades en och en. Sen kom de till mig. De sa att jag skulle ta av mig protesen så de kunde visitera den också. Jag frågade om de kunde göra det någon annanstans. Jag ville inte göra det inför alla andra som stod och tittade på. Men de två männen sa att jag skulle göra som de sa, säger Awat.

Han har haft protesen sen han var nio år och trampade på en mina.

– Jag sa, snälla, snälla, inte inför alla andra. Jag är ingen brottsling. Varför ska ni göra så här? Då tvingade de av mig protesen inför alla. Jag blev så ledsen. Jag bara grät. Jag har aldrig känt mig så förolämpad, säger Awat och berättar om andra förvarstagna som efteråt kom och tröstade honom.

ANNONS

– Han grät så mycket, säger ett vittne till GP.

Har anmälts till JO

Flera anställda bekräftar händelsen, som nu anmälts till Justitieombudsmannen.

– De hade enkelt kunnat ta in honom i ett annat rum och göra visitationen där. Man tror knappt att det är sant. Det här är inte kriminella, det är helt vanliga människor, säger en anställd.

En annan anställdvittnar om hur en förvarstagen man blivit utelåst under vintern på en balkong i tio minusgrader, endast iklädd en t-shirt.Detta som straff för att han talat högtoch gestikulerat med händerna.

– Det fanns även en person här som var sjuk och hade spasmer. När han fick ett anfall och inte kunde sitta still, blev han påhoppad av flera anställda och indragen till isoleringsrummet, säger en av de förvarstagna.

Rummet personen syftar på är ett så kallat avskiljningsrum där personer som bedöms stökiga kan hållas inlåsta i väntan på en eventuell handräckning från polis.

"Behandlas värre än djur"

– Förvaret är värre än ett fängelse. Vi hålls inlåsta dygnet runt och får ta luft två timmar om dagen. Vissa har suttit inlåsta här i flera månader. Nu när det är sommar och varmt blir man nästan svimfärdig, säger en förvarstagen.

– Vi är inte kriminella men behandlas värre än djur, säger en annan.

ANNONS

Enligt flera anställda som GP talat med är det delar av ledningen på Migrationsverkets förvar som står bakom den hårda kulturen och som uppmanar dem att provocera. Enligt de anställda bestraffas de som vågar kritisera cheferna genom att inte få löneökning eller förlängda kontrakt.

Förnekar de anställdas uppgifter

En av cheferna som pekas ut förnekar dock anklagelserna.

–Det är helt absurt. Jag hoppas att utredningen får fram det som är sant, säger personen till GP.

Personen säger att det hela grundar sig i ett missnöje mot att förvaret börjat arbeta mer med säkerheten.

–Säkerheten var tidigare nästan obefintlig. Men klimatet är mycket hårdare i dag. Vi får in klienter som är annorlunda än förr. Sen finns det nog ett allmänt agg mot vissa chefer.

Chef: Borde ha kunnat ske avskilt

Samtidigt bekräftar myndigheten att den kränkande visitationen av Awat Penjweni ägt rum.

–Jag talade med cheferna i tjänst igår. Det stämmer att visitationen genomfördes på det här sättet. Men det var inget som de lokala cheferna hade kännedom om tidigare. De ska nu se över sina rutiner, säger Dag Bönke, tillförordnad avdelningschef för Migrationsverkets förvar i Sverige.

– Visitationer ska göras med värdighet. Det här borde nog ha kunnat ske avskilt. Om det fanns möjlighet till det, var det absolut ett felaktigt agerande, fortsätter han.

ANNONS

Internutredning snart klar

Just nu pågår en intern tillsynsutredning, efter uppgifterna om att personal medvetet provocerat förvarstagna. En utredningsledare är på plats i Kållered och utredningen förväntas vara klar nästa vecka.

–Hittills har vi inte hittat något stöd för uppgifterna. Men skulle vi göra det, kan det bli en fråga för personalansvarsnämnden. Följderna kan då bli allt från varningar till att personer får sluta. Skulle ett brott ha skett finns utrymme att göra en åtalsanmälan, säger Runar Hellström, tillförordnad tillsynschef på Migrationsverket.

Fakta: Migrationsverkets förvar

  1. På Migrationsverkets förvar placeras i huvudsak personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Förvaringen kan ske när man bedömer att det finns risk att personen inte vill lämna Sverige frivilligt.
  2. Migrationsverket har förvar på fem orter: Flen, Gävle, Kållered, Märsta och Åstorp. Antalet platser är i dag sammanlagt 357 stycken.
  3. Under 2015 förvarades cirka 3 800 individer på de olika förvaren. 2016 var siffran 3 700. Hittills i år har runt 2 200 individer varit förvarstagna.
ANNONS