Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/12

Man knivhögg Gothia cup-ledare – hade nazistpropaganda hemma

Mannen i övre tonåren knivhögg Gothia cup-ledaren på insidan låret inför ögonen på flera personer, enligt misstankarna. Sedan sprang han efter flera av ungdomarna i laget. – Jag trodde jag skulle dö, sa en av de jagade i polisförhör. Nu har knivmannen åtalats för bland annat mordförsök. Som bevis finns en "instruktionsfilm" där mannen själv säger att dödliga hugg riktas mot just insidan låret. – Jag skojade lite, försvarade sig mannen i förhör.

Det tyska fotbollslaget hade spelat match och var på väg tillbaka till den skola i Partille de sov på under Gothia cup i somras. Då såg de en man i övre tonåren stå vid ett elskåp. En av ledarna tänkte inte så mycket mer på killen utan passerade honom.

Plötsligt hörde han tumult bakom sig:
– Jag såg då att en kvinnlig assistent i laget och några spelare kommit i bråk med killen. Jag vet inte varför. Någon skrek "han har ett vapen, han har ett vapen", berättade ledaren i senare polisförhör.

LÄS MER: Knivhuggen Gothia cup-deltagare allvarligt skadad

"Aggressiv"

Flera personer försökte hjälpa assistenten loss.
– Killen kändes aggressiv, men när han lugnade sig efter en liten stund så släppte vi upp honom, berättade ledaren.

Men då kom nästa attack:
– Precis när han rest sig så drog han fram en kniv ur byxlinningen. Killen stod bara någon meter ifrån mig, och plötsligt så attackerade han mig, sa ledaren och berättade att när han försökte springa därifrån snubblade han över en sten och ramlade till marken.
– Killen hoppade på mig när jag låg på marken, och jag försökte sparka bort honom genom att sparka honom mot bröstet. Jag kände att han stack mig med kniven i insidan av mitt vänstra lår, och det gjorde ont och började blöda.

LÄS MER: Knivhuggen Gothia cup-tränare lämnar sjukhuset

"Sprang i panik"

Hugget träffade precis nedanför ljumsken.
– Jag var väldigt rädd, och allting gick så fort, sa ledaren.

Han såg sedan hur hans lag sprang mot skolan för att ta skydd – den unga mannen sprang efter.
– Jag trodde jag skulle dö, han hade ju kniv och jag visste inte vad han kunde göra med den, sa en av de jagade i förhör.

En flicka inne på skolan såg laget komma springande.
– De sprang i panik, berättade hon.

När hon öppnade dörren till skolan ska hon ha blivit slagen med ett batongliknande föremål på axeln. Hon stängde dörren och låste om sig.

LÄS MER: Gothia-attacken: 19-åring begärs häktad

"Skojade lite"

Den unge mannen kunde snart gripas och han har nu åtalats för försök till mord, ofredande, misshandel och skadegörelse.
– Jag skojade lite med en grupp. Man missuppfattade, sa den misstänkte i förhör och fortsatte:
– Jag pratade med en grupp sedan hoppade de på mig flera stycken. Jag tog mig upp. Sedan jagade jag bort dem som var hotfulla mot mig. Jag agerade i nödvärn.

Han sa också att han inte var sig själv för att han hade druckit öl.
– Jag var väldigt påverkad av alkohol, sa han och berättade också att han har minnesluckor. Något som även hans advokat nämner:
– Han kan varken erkänna eller förneka för han kommer inte ihåg helt enkelt vad som inträffat. Det han kommer ihåg är att han blir påhoppad av ett större gäng killar, säger Claes Kennedy.

Nazistiska klistermärken

Under utredningen gjorde polisen en husrannsakan i hans hem: "På flertalet ställen i lägenheten möts vi av lappar och klistermärken med rasistiska och nazistiska motiv", skrev en polis om den insatsen. Bland annat låg 116 klistermärken i en plastbunke. Det stod bland annat "Bevara Sverige", "Nordfront" och "Sverige är svenskarnas land" på dessa.
– Jag är inte engagerad, inte ett shit. Jag tycker motiven är snygga, annars har jag ingen relation till dem, säger han om NMR-klistermärkena.

Finns det någon misstanke om att det är ett hatbrott?
– Man hade en tanke om det från början. Men sedan att han har de klistermärkena och en del anteckningar som tyder på att han har vissa sympatier – det gick inte att driva själva gärningen som ett hatbrott bara med hänsyn till det, säger kammaråklagare Annika Boman och fortsätter.
– Det är inte åtalat som ett hatbrott, men sedan att han hade sådana här grejer hemma det räcker inte för att göra gällande att det är motivet i det här fallet.

Instruktionsfilm

På den åtalades dator hittades en film:
– Man kan säga att det är en som instruktionsfilm där han har spelat in en film med sig själv där han visar hur man ska hantera en kniv beroende på vilken effekt man vill ha. Han beskriver vad han gör och var man ska sätta kniven beroende på vilken effekt och så där. Den kommer att spelas upp under huvudförhandlingen, säger Annika Boman.

Vilken betydelse har den här filmen?
– Det kan ha betydelse för uppsåtet. Jag har ju åtalat för försök till mord.

I förundersökningen framgår det att mannen bland annat säger att dödliga hugg är på insidan armar och lår.
– Jag köpte datorn av en vän, så det finns mycket skit på datorn. Jag köpte den ett tag innan, och har inte rensat ur allt. Det är inte jag på filmen, sa han.

Rättegången startar nästa vecka.

Mest läst