Man föll illa på NK – ambulans tog en timma

ANNONS
|

- Det var en äldre man och han var alldeles blodig i ansiktet, säger kunden Lena som är riktigt upprörd när hon pratat med GP efter händelsen.

- Personalen sa att de hade kontaktat ambulans för över en timme sedan och att den inte hade kommit.

Historien bekräftas av två av varandra oberoende anställda vid varuhuset. En av dem bistod mannen så gott det gick och säger till GP att man gick ut med ett meddelande i varuhusets högtalare för att få någon med läkarutbildning till platsen - vilket man också fick.

Däremot dröjde ambulansen väldigt länge.

- En ambulans var tillkallad direkt men det tog över en timme för dem att komma och det var för att ambulansens valde att prioritera en annan olycka före. De hade så mycket att göra att de var tvungna att prioritera, säger den anställde och berättar att en av vakterna frågade läkaren om han kunde köra mannen, men fick ett nej.

ANNONS

- Läkaren ville inte att vi skulle röra honom så det var nog allvarligt. Och vi följde naturligtvis vad läkaren sa, säger den anställde.

- Det skapar naturligtvis irritation att en äldre herre ligger över en timme på marken och blöder.

När ambulansen väl kom till platsen gjorde ambulanspersonalen bedömningen att den äldre mannen behövde vård och bar in honom i bår.

Hos SOS Alarm vill man inte kommentera den enskilda händelsen, vare sig i Göteborg eller på pressjouren i Stockholm.

- Det är tyvärr väldigt vanligt att man får bryta en ambulans som är på väg till ett uppdrag för ett annat uppdrag som är ännu allvarligare. Utan att kunna detaljerna i det här så händer det relativt ofta någonstans i Sverige. Det beror i vilket skick mannen var i i förhållande till den andra händelsen som man vägde detta emot, säger Anders Klarström, presstalesman SOS Alarm.

- Men är det på en allmän plats som i det här fallet försöker man lösa det snabbt.

Kunden Lena som blev vittne till händelsen tycker att en timme är alldeles för lång tid för en äldre man att behöva ligga och blöda inne på ett varuhus i centrala Göteborg. Särskilt mitt på dagen.

ANNONS

- Man undrar ju vad som hänt i vårt samhälle när det här händer. Det ska inte behöva vara så här, säger hon

ANNONS