Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Svart mamba. Det är dock oklart om det är en svart eller grön mamba mannen blivit biten av. Arkivbild. Bild: ERLAND VINBERG / TT / TT

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Man biten av giftorm: "Grön eller svart mamba"

En man i 35-årsåldern blev på lördagskvällen biten av en giftorm. Mannen fördes till Sahlgrenska sjukhuset och på söndagsmorgonen uppgavs mannens tillstånd vara allvarligt men stabilt.

Det var i en lägenhet i Landvetter som som mannen, som är i 35-årsåldern, blev biten av en giftorm och fick föras till sjukhus i ambulans. Enligt polisen uppgav han först att det var en svart mamba som bitit honom, men sa senare att det rört sig om en grön mamba.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På söndagsmorgonen uppgavs mannens tillstånd vara allvarligt men stabilt, enligt Sahlgrenskas pressjour.

Närmare omständigheter kring händelsen är ännu okända. Man vet inte om personen haft ormen hemma och inte heller om det ligger något brott bakom händelsen.

– Vi kommer att titta på hanteringen av exotiska djur, säger Martina Saghamre, RLC-befäl vid polisen i region Väst.

Enligt Saghamre är ormen nu inlåst. När polisen kom till platsen hade den bitne mannen redan hämtats av ambulans och förts till Sahlgrenska sjukhuset där polisen ska möta upp.

– Med tanke på hur ambulanspersonalen behandlade honom och hur man tog in honom till sjukhus bedömer man väl att det mycket väl kan vara ett allvarligt tillstånd, sa vakthavande befäl Morten Gunneng till TT strax efter klockan 20.

Mannen eller någon av hans närstående ringde 112 vid klockan kvart i åtta på lördagskvällen. Vid 22-tiden var skadeläget för mannen fortsatt oklart.

– Vi har lämnat över ärendet till sjukvården, säger Martina Saghamre.

Skansen-Jonas: "Nervförlamande gift"

Enligt Jonas Wahlström, mångårig chef på Skansenakvariet, är både gröna och svarta mambor väldigt giftiga ormar.

– Den svarta mamban anses farligare och har lite starkare gift. Sen är den framförallt betydligt större än den gröna. På en skala mellan noll och tio, där tio innebär döden, ligger den gröna på en åtta och den svarta på en nia – utan serumbehandling. Men det är under förutsättning att man har fått ett riktigt rejält bett, säger han till GP.

"På en skala mellan noll och tio, där tio innebär döden, ligger den gröna på en åtta och den svarta på en nia – utan serumbehandling", säger Jonas Wahlström, chef på Skansenakvariet om de olika arterna av mamba. . Bild: Fredrik Sandberg/TT

Han säger vidare att allvarlighetsgraden av ett bett beror på två saker – om ormen är i god kondition och huruvida den har slösat med sitt gift.

– Om den har gett ifrån sig gift ligger man illa till om man blir biten. Men ormar är inte så korkade som man tror – 50 procent av bett i naturen resulterar inte i mer än att personen blir riktigt rädd. Ormen håller nämligen inne med giftet då en människa ändå är för stor för dem att äta upp, säger han.

Vad händer när man blir biten av en mamba?

– De har ett nervförlamande gift. I slutändan dör man av kvävning. Men det tar sin tid. Ofta är det en fråga om många timmar. Men det beror naturligtvis på vart bettet tar. Det krävs gedigen sjukhusvård och serumbehandling. Jag har en god vän i Sydafrika som blev biten. Det krävdes arton doser serum för att han skulle överleva.

Är gröna eller svarta mambor lämpliga husdjur anser du?

– Det är väl inget som man gullar med. Men de allra flesta som håller giftormar gör det på ett seriöst sätt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.