- Det bra att det här kommer till vår kännedom, säger Taxi Kungsbackas vd Martin Lund.
- Det bra att det här kommer till vår kännedom, säger Taxi Kungsbackas vd Martin Lund.

Malin: Han började stöta på mig

En förare på Taxi Kungsbacka avskedades för att ha ofredat Malin, som är i 15-årsåldern. Moderbolaget Taxi Göteborg vill öka kontrollen av förare.

ANNONS
|

Taxifärden förra söndagen varade bara några minuter. Men föraren, som hyrs in från ett privat åkeri och har arbetat för Taxi Kungsbacka i flera år, fick Malin att känna sig både arg och rädd. Hon hann knappt ta på sig bilbältet innan han började stöta på henne, berättar hon.

– När jag satte mig i bilen sa han: ”Hej, vad vacker du är”.

När de körde iväg blev hon riktigt illa till mods.

– Föraren satte på musik och sa: ”Tänk att ha sex med dig till den här låten”.

ANNONS

Malin var ensam med föraren i bilen och beskriver händelsen som obehaglig.

Taxiresan var beställd till en pendelstation utanför Göteborg. Mannen som körde taxin frågade Malin var hon skulle åka därifrån. Hon svarade att hon skulle till Göteborg.

– Då sa han att han slutade jobba nu och kunde skjutsa mig in till staden i sin privata bil.

Det erbjudandet tackade Malin nej till.

Samma dag mejlade hon Taxi Kungsbacka, som är ett dotterbolag till Taxi Göteborg, och förklarade vad som hänt. Hon skrev att hon aldrig mer ville åka med dem.

Först fyra dagar senare och efter att GP sökt Taxi Kungsbackas vd Martin Lund, svarar företaget på hennes klagomål.

– Jag beklagar att jag inte såg hennes mejl tidigare. Jag har varit hemma med vinterkräksjukan, säger Martin Lund.

ANNONS

Företaget stänger då av föraren och inleder en utredning. Enligt Martin Lund erkänner mannen att han har erbjudit Malin skjuts i sin privata bil. Men han förnekar att han skulle ha gjort några andra närmanden. Mannen har arbetat hos dem under flera år och enligt Martin Lund har de inte fått in några klagomål av den här sorten tidigare.

Efter att Martin Lund har pratat med Malin på telefon, ringer han upp GP och meddelar att föraren inte kommer att hyras in från det privata åkeriet mer.

– Vi har lagt ned utredningen och avskedat honom med omedelbar verkan. Jag bedömer Malins historia som mycket trovärdig. Han kommer aldrig att köra för oss eller Taxi Göteborg mer.

Taxi Kungsbacka har 110 förare, samtliga inhyrda från privata åkerier. Företaget begär årligen in utdrag ur belastningsregistret från förarna. Därtill kontrollerar man förarna mot Transportstyrelsens register över taxilegitimation dagligen. Mer än så är svårt att göra, menar Martin Lund.

– Då det är individer som kör kan vi inte ha full kontroll över vad de gör. Därför är det bra att det här kommer till vår kännedom.

ANNONS

Taxi Göteborg är Västsveriges största taxiaktör och ägs av sina 154 medlemmar. Företaget äger i sin tur Taxi Kungsbacka. Efter incidenten förra söndagen ser företaget över om de kan öka kontrollen av de förarna innan de blir anställda, enligt tillförordnad vd Thomas Krook.

– Jag beklagar, fördömer och ser allvarligt på det här. Därför gör vi en analys av det som skett och se över om vi kan hitta fler eller andra sätt att göra bakgrundskoll på personer i vår intagningsprocess. Vi ska också se över vår intervjuteknik, säger Thomas Krook.

Det är enbart om en förare blir dömd för brott eller bedöms olämplig som bilförare av en läkare, som Transportstyrelsen kan återkalla en taxilegitimation.

Malin tänker inte polisanmäla händelsen i nuläget.

– Det känns inte som att polisen kommer att ha tid att lösa det ändå, säger hon.

Fotnot: Malin heter egentligen något annat.

ANNONS
ANNONS