Magsmittan utreds nationellt - kryddor kan vara orsaken

ANNONS
|

Det är P4 Göteborg som skriver att det troligen är en färsk kryddblandning som ligger bakom smittan av shigella.

- De färska kryddorna har funnits på restaurangerna. De är intressanta för att när shigella upphettas så dör den men färska kryddor kan användas i kalla såser och strös på mat. Dör den inte ökar risken för att smitta personer, säger Bernadett Weber, enhetschef på miljöförvaltningen till P4 Göteborg.

Folkhälsomyndigheten ska nu - tillsammans med de lokala myndigheterna - utreda det utbrott av magsjuka som drabbat Västra Götaland och Skåne, rapporterar TT. Orsaken är tarmbakterien shigella som sprids via livsmedel samt från person till person.

ANNONS

Hittills har 35 fall rapporterats från mitten av oktober. Folkhälsomyndigheten, Livsmedelsverket och de lokala miljökontoren ska nu utreda om det finns något samband mellan fallen.

Smittskyddet och miljöförvaltningen i Göteborg har tagit hjälp av bland annat Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten. Även smittskyddet i Skåne är inkopplat eftersom det är där leverantörerna finns. Prover har tagits och skickats till Livsmedelsverket och ska nu analyseras, enligt radiokanalen.

- Vi har tittat på vilken leverantör restaurangerna har i Göteborg och i sin tur vilken leverantör de har. Därför har vi tagit hjälp av våra kollegor i Skåne som nu arbetar med det, säger Bernadett Weber.

Shigella är ett bakteriesläkte som sprids med mat som inte tillagats tillräckligt eller förorenat vatten. Symtom: diarré, kräkningar, feber.

ANNONS