"Maffians bankir" stämmer tre åklagare - vill ha 100.000 kronor

Mannen som kallats "Maffians bankir" stämmer tre åklagare från Göteborg för tjänstefel och yrkar på sammanlagt 100 000 kronor i skadestånd. - Inte så trevligt, men jag känner mig inte orolig, säger Jim Westerberg, en av de tilltalade.

ANNONS
|

Den 54-årige mannen sitter nu häktad i Göteborg, efter att länge vägrat utlämning från Danmark.

Han misstänks för en serie grova bedrägerier, en typ av kriminalitet som han även tidigare är dömd för.

Möllers rådgivare

Mannen har periodvis fungerat som rådgivare för bland annat den tidigare Hells Angels-presidenten Thomas Möller.

Han påstås också ligga bakom flera spektakulära ekonomiska upplägg i den undre världen.

I en nyligen avslutad rättegång, där en gängledare från Biskopsgården stod åtalad för grova penningtvättsbrott, nämndes bankirens namn vid ett stort antal tillfällen under förhandlingen.

Han var dessutom själv inne och vittnade i målet.

Sammanflätade utredningar

Den pågående förundersökning som 54-åring figurerar i har, enligt polis och åklagarna, kopplingar till utredningen kring den gängledande 29-åringen.

ANNONS

Materialet är sammanvävt beroende på att de delvis innehåller samma persongalleri.

"Maffians bankir" har nu själv lämnat in ett enskilt åtal till tingsrätten.

Han menar, kort och gott, att de tre åklagare som drivit dessa processer utpekat honom som skyldig till grova bedrägerier trots att hans skuld inte lagligen fastställts.

"Ingen överraskning"

Detta är, enligt mannen, att betrakta som tjänstefel.

- Han har ju åtalat folk förut, så detta är väl ingen direkt överraskning. Vi får helt enkelt hantera det, förklarar Jim Westerberg, som tillsammans med kollegorna Carl-Henrik Andersson och Christoffer Ohlson riskerar att ställas inför rätta.

Känner du att ni kunde gjort något annorlunda här?

- Nej, vi hade unga människor häktade och behövde köra penningtvättsärendet i den här formen. Vi har inte fastslagit att den här mannen är skyldig, vi har bara lyft fram omständigheter som tyder på bedrägerier från hans sida, konstaterar Westerberg.

Friade internt

Den särskilda åklagarkammaren i Stockholm, som utreder poliser och åklagare, har redan fattat beslut att inte inleda förundersökning eftersom det "saknas anledning att anta att brott begåtts".

Det blir nu upp till domstolen att avgöra huruvida 54-åringens ansökan om stämning mot de tre åklagarna i realiteten kan komma att leda fram till en rättegång.

ANNONS
ANNONS