Axel Josefson (M), nyvald ordförande i kommunstyrelsen.
Axel Josefson (M), nyvald ordförande i kommunstyrelsen. Bild: Olof Ohlsson

M-ledaren om valsamverkan: "Skral utdelning"

Alliansen och de rödgrönrosa hade planerat för möjligheten att Socialdemokraterna och Demokraterna skulle kunna ingå en valteknisk samverkan. Däremot är man förvånade över att det faktiskt sker.
– Jag hade aldrig inlett ett sådant samarbete för den skrala utdelningen, säger Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Socialdemokraterna och Demokraterna slog på stora trumman på tisdagseftermiddagen när de lanserade sin nya valtekniska samverkan. Partierna ska genom sin samverkan få fler platser i facknämnder, bolag och stiftelser. I facknämnderna ska det röra sig om ett mandat per nämnd.

"Sjupartikoalitionen har tagit platser från oss genom att hålla oss utanför", sa Ann-Sofie Hermansson (S) till GP under dagen.

"Vi har haft samma syfte, nämligen att få tillbaka det som de oskäligt norpat åt sig. Vi återställer den demokratiska ordningen i Göteborg, i alla fall lite grann", sa Martin Wannholt (D).

Det var en lägesbeskrivning som inte delades av Alliansen och de rödgrönrosa, som tidigare ingått valteknisk samverkan och delat upp bland annat presidieposter mellan sig.

ANNONS

LÄS MER:Valsamverkan mellan S och D

"Trams"

– Jag är förvånad över att man väljer att inleda ett sånt här samarbete. Man vinner några positioner på marginalen. Jag hade aldrig inlett ett sådant samarbete för den skrala utdelningen, säger Axel Josefson (M).

Martin Wannholt menar att man "återställer den demokratiska ordningen", vad tänker du om det?

– Det är trams. Det är inte så att några positioner är givna, utan positioner fördelas utifrån olika styrkeförhållanden. Vi gjorde en valteknisk samverkan för att få igenom vår budget och få ordning på styret i staden. Att samverka för en handfull positioner, jag ser inte riktigt poängen med det.

LÄS MER:Statsvetaren: "De biter i det sura äpplet"

Daniel Bernmar (V)
Daniel Bernmar (V) Bild: Per Wahlberg

"Jag är mest förvånad"

Enligt Vänsterpartiets Daniel Bernmar kom dagens besked inte som en total överraskning, men han är ändå förvånad över att partierna väljer att genomföra det.

– Vi bildade samverkan för att tydliggöra opposition och majoritet. Socialdemokraterna och Demokraterna gör det bara för att knycka poster. De var ju ute och kritiserade oss när vi gjorde samma sak. Jag är mest förvånad över att dessa partier ska samarbeta efter att ha pucklat på varandra i valet.

Båda partierna menar att de tar tillbaka mandat som ni tagit ifrån dem.

– Det är felaktigt, det stämmer inte. Det som har hänt är att ett mandat som skulle lottats mellan Sverigedemokraterna och Demokraterna tog vi för att säkerställa att SD inte skulle få inflytande. Det är vad som har hänt nu, att det mandatet som vi tog går till S eller D, men vi har inte tagit några mandat från Socialdemokraterna. Deras enda syfte är att få mer poster än de annars hade fått. Det är helt enligt spelets regler, jag inget emot det, men beskriv det inte som något annat.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS