Axel Josefson (M) var en av de moderater som presenterade förslaget om att införa en avgift för att överklaga bygglov.
Axel Josefson (M) var en av de moderater som presenterade förslaget om att införa en avgift för att överklaga bygglov. Bild: Stefan Berg/Jesper Orrbeck

M: Inför avgift för att överklaga bygglov

För att snabba på byggandet i Göteborg vill Moderaterna höja tröskeln för att överklaga. De föreslår därför att det ska kosta runt 500 kronor att överklaga ett bygglov.
– Det är ett sätt att hindra dem som okynnesöverklagar. säger Axel Josefson (M), ledamot i byggnadsnämnden.

ANNONS
|

När ett positivt beslut om bygglov har fattats dröjer det några veckor innan det har vunnit laga kraft. Under den tiden finns möjligheten att överklaga. En rättighet som ofta används i Göteborg.

– När vi pratar med tjänstemän är den absolut största delen för dem att hantera olika sakägare, där man ser en tendens att man överklagar så långt det går. Det kostar ingenting för personen att göra men kan fördröja byggnation under en ganska lång tid, säger Axel Josefson.

Vill införa en symbolisk avgift

Enligt Moderaterna är dagens överklagandeprocess ett problem. Framförallt ser de ett bekymmer med att personer slentrianmässigt överklagar i samtliga instanser utan någon egentlig grund.

ANNONS

– Därför har vi sett att vi skulle behöva införa någon form av symbolisk avgift för att kunna överklaga, säger Axel Josefson.

Den symboliska avgiften tänker man sig ska vara runt 500 kronor.

– Sen kan man alltid diskutera avgiftens storlek. Men någonstans i det häradet, säger Mats Green, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna.

"Vi lever i en rättsstat"

Socialdemokraten Johannes Hulter är vice ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg. Han delar Moderaternas bild av att tiden som läggs på överklaganden i dag är ett problem. Men deras förslag om en avgift ger han inte mycket för.

– Det beror på att vi lever i en rättsstat och där ska det vara möjligt att överklaga ett beslut. Det ska inte vara ens plånbok som bestämmer, säger han.

Johannes Hulter påpekar också att 500 kronor inte skulle vara en symbolisk avgift för många människor.

– Det kanske inte de förstår att det finns människor som inte kan snyta ut 500 kronor sådär. Även de ska ha möjlighet att överklaga ett beslut, säger Johannes Hulter.

Viktigt att alla har råd att överklaga

Hampus Magnusson (M), vice ordförande i fastighetsnämnden, förtydligar att just 500 kronor inte är hugget i sten.

– Självklart ska det vara så att alla ska ha råd att överklaga men det får inte vara något man slänger in en fredag för att man är lite förbannad på grannen, utan det ska vara sakliga överklaganden, säger han.

ANNONS

Moderaterna presenterade under måndagen förslaget om avgifter i vad de kallar för "Sex åtgärder för fler bostäder för barnfamiljer i Göteborg". Där förklarar man hur man vill öka bostadsbyggandet i Göteborg i allmänhet och för barnfamiljer i synnerhet.

Bland annat förslår man ändringar i plan- och bygglagen för att kunna få bygga fler lägenheter och småhus med bara bygglov, utan att behöva gå igenom processen med att ta fram en detaljplan.

Man vill bland annat också minska kretsen av sakägare som kan överklaga bygglov, satsa på bättre IT-lösningarna för att göra handläggning snabbare och införa en bygglovsgaranti för småhus.

ANNONS