Christina Lundin, Petra Elio Serti, Annelie Pompe och Henrik Zetterberg. Vad har de gemensamt – jo, de ska alla skriva krönikor under vinjetten ”Mitt i vardagen” på GP:s namnsida.
Christina Lundin, Petra Elio Serti, Annelie Pompe och Henrik Zetterberg. Vad har de gemensamt – jo, de ska alla skriva krönikor under vinjetten ”Mitt i vardagen” på GP:s namnsida.

Möt äventyraren, hjärnforskaren, läraren och journalisten

ANNONS
|

Uppdraget var att hitta fem nya krönikörer som var och en ska skildra sina olika vardagar med allt vad de innehåller. Vinjetten är ”Mitt i vardagen”.

Resultatet blev en äventyrare, en hjärnforskare, en lärare i förorten och en frilansjournalist. Och en stressforskare: Peter Währborg – den femte krönikören.

Vi möterfyra av dem uppe på GP: Annelie Pompe, fridykare och klättrare, Henrik Zetterberg, professor i neurokemi, mest känd för sin forskning kring Alzheimer, Petra Elio Serti, prisbelönad ung lärare i Angered och Christina Lundin, frilansjournalist som lever med kronisk cancer.

– Mitt uppdrag är väl att skriva om döden, säger Christina krasst, när hon presenterar sig för de andra.

ANNONS

Hon frilansar på deltid och är sjukskriven på deltid.

– Min kropp har varit snäll mot mig, trots att jag är inne på fjärde omgången av cellgiftsbehandlingar. Man kan nog säga att det är skarpt läge.

Christina jobbar också som officiant på borgerliga begravningar.

– Jag begraver många i min ålder som dött i cancer, berättar hon.

Christina vill ändå blicka framåt och förmedla en positiv känsla till läsarna.

– I min situation gäller att ta tillvara på varje dag. Och inget ont som inte har något gott med sig. På grund av cancern njuter jag oftast mer av livet och har nog mer umgänge med mina vuxna barn.

Fridykaren och klättraren Annelie Pompe har hittat vad hon tycker är viktigt i livet och lever efter det. Barndomen var fylld av vilda lekar alternativt att Annelie satt med en bok. Ett tv-program om en Mount Everest-expedition tände intresset för klättring. Och sen kom havet.

– För mig handlar det om passion, att leva fullt ut. Nyfikenhet och äventyr går hand i hand. Och när jag insåg att det gick att leva på det jag var intresserad av så var det inget snack, säger Annelie, som numera är äventyrare på heltid.

ANNONS

Läs Annelie Pompes första GP-krönika: Bli en rebell i vardagsrusningen

Hon har inget fast boende, ingen bil, inget körkort och lever på sponsorer och som guide, föreläsare, coach och författare. När du läser detta är hon i byn Canggu på Bali och surfar, yogar, fridyker, springer och har skrivit sin första krönika för namnsidan. Den kan du läsa här intill.

Henrik Zetterberg tror också på nyfikenheten som drivkraft och var redan i tonåren inne på att bli forskare.

– Min karriär har hela tiden varit lustbetonad. Då får man kraft att göra så mycket mer än bara ”det vanliga”.

Han utstrålar entusiasm och lyssnar just nyfiket på samtalet i rummet. Samma inställning har han till de kommande krönikorna.

– Det ska bli spännande att försöka skildra den oförutsägbara vardagen i forskarlivet och hur det går ihop med familjelivets vardag, säger Henrik, vars hustru också är läkare och forskare. De har tre yngre söner.

Petra Elio Serti har sin son Christian med sig. Hemma finns sju månader gamla dottern Amanda. Det blir förstås en vardag som kommer att finnas med i Petras krönikor. Och snart börjar hon jobba igen som lärare på Angeredsgymnasiet.

I våras fick Petra Konungens stipendium Kompassrosen för ungt ledarskap. Det delades ut av kungen själv som kom till Angered eftersom Petra inte kunde åka till Stockholm för nyfödda dotterns skull.

ANNONS

– Jag ska förresten träffa kungen snart igen, berättar Petra.

Hon vill ge Angered en hoppfull röst i sina krönikor.

– Nu är det kö till vårt gymnasium. Så har det minsann inte alltid varit. Annars är det också viktigt att visa olika möjligheter för ungdomarna.

Petra har även tankar kring praktik, hur viktigt det är att koppla på en sådan som eleverna verkligen är intresserade av.

– Jag går till jobbet i Angered med glädje varje dag och får tillrop av både elever och kolleger. Jag möter mycket kärlek.

ANNONS