Gerdur Ragnarsdottir har i flera år hyrt ut rum i sin lägenhet via Airbnb.
Gerdur Ragnarsdottir har i flera år hyrt ut rum i sin lägenhet via Airbnb.

Många vill hyra ut sin lägenhet via AirBnB

När sommaren närmar sig och fler turister kommer till Göteborg börjar fler fundera på att hyra ut sin lägenhet. Många väljer då att använda sig utav uthyrningssajten Airbnb. Men vad som egentligen har många inte koll på.

ANNONS
|

Uthyrningssajten Airbnb har de senaste åren växt explosionsartat världen över. Intresset har även här i Sverige växt och i Göteborg finns det i dagsläget över 300 lägenheter och rum som man kan hyra. Men har man en hyresrätt eller en bostadsrätt och väljer att hyra ut sin lägenhet skiljer sig reglerna. Både när det gäller hur man ska gå tillväga, vilka skäl man kan ha för att hyra ut, men också vad för hyra man kan begära.

I augusti förra året prövades en uthyrning som gjordes via Airbnb, för första gången av hyresnämnden i Stockholm. Då gällde det en kvinna som ansåg sig ha rätt att fritt hyra ut sin bostad till turister, något bostadsrättsföreningen inte höll med om. Nämnden beslutade att föreningen hade rätt att vägra uthyrning. I sitt beslut skrev de bland annat att förutom att uthyrningen kan likna kommersiell hotellverksamhet, kan det också vara störande för andra boende när många okända personer rör sig i fastigheten.

ANNONS

Gerdur Ragnarsdottir bor i en lägenhet i centrala Göteborg. Hon har i flera år hyrt ut rum i sin lägenhet via Airbnb.

- Lägenheten är ju för stor för mig att bo i ensam. Så det passar mig bra att hyra ut, säger Gerdur Ragnarsdottir.

Eftersom Gerdur hyr ut delar av sin lägenhet och inte hela, behöver hon inte tillstånd från bostadsrättsföreningen för att hyra ut. Den som hyr ut ett eller flera rum behöver enligt hyresnämnden, inte fråga om lov i förväg. Hyresvärden kan reagera först om det skulle uppstå problem kring uthyrningen, till exempel om det stör grannar eller om lägenheten hyrs ut otillåtet.

Ska man hyra ut sin lägenhet måste man alltså antingen fråga sin bostadsrättsförening eller hyresvärd för att få tillstånd. Gör man inte det och hyr ut ändå kan det finnas en risk att man blir av med sin lägenhet.

- Man måste alltid fråga om styrelsens tillstånd, det är alltid nummer ett. Man kan inte hyra ut den hur som helst. Men för att få ett tillstånd krävs det att man har ett särskilt skäl, enligt bostadsrättslagen. Ett skäl kan vara att man ska jobba eller studera på en annan ort, att man vill hyra ut till en närstående eller vara provsambo, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum.

ANNONS

Vad gäller om man vill hyra ut på exempelvis Airbnb?

- En bostadsrättsförening kan välja att vara generös i sin andrahandsuthyrning, och då kan man tillåta uthyrning via Airbnb under vissa perioder. Men då krävs det att man tar det som ett principbeslut på en stämma eller liknande, och då måste alla medlemmar behandlas lika. Uthyrning till Airbnb är en typisk hotellverksamhet, och det är inte ett skäl för uthyrning, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC.

För att hyra ut en hyresrätt är det andra regler som gäller. Regler som är mer stränga än de som gäller för bostadsrätter.

- Hyreslagen säger att man måste få hyresvärdens tillstånd, och då måste man ha beaktansvärda skäl för andrahandsuthyrning. De skälen är lite strängare än i en bostadsrätt, där har man luckrat upp regelverket för att det ska vara lite lättare att hyra ut sin bostadsrätt än att hyra ut sin hyresrätt, säger Monika Jukic, chefsjurist på SBC.

Efter en rundringning till olika hyresbolag i Göteborg blir svaret att majoriteten inte tillåter uthyrning via Airbnb.

ANNONS

- Uthyrning via Airbnb ser vi som en otillåten andrahandsuthyrning som vi inte tillåter, säger Pernilla Nätt, informationschef på Wallenstam.

Vad kan då hända om man väljer att hyra ut sin lägenhet utan tillåtelse? Enligt Monika Jukic ska en bostadsrättsförening först skicka ut en varning, innan man riskerar att bli av med sin lägenhet.

- Det kan leda till att nyttjanderätten förverkas, eller att föreningen kan säga upp dig som medlem. Men då måste föreningen först skicka ut en varningsskrivelse till medlemmen där man talar om att man upptäckt att denne hyr ut lägenheten otillåtet, och att man vänligen ska sluta upp med det. Men gör man inte det, kan föreningen skicka en uppsägning, säger Monika Jukic.

ANNONS