<b>Gömmer sig. </b>Endast en stor ilsken svart vakthund var hemma när GP sökte Lennart Nilsson på Åby camping.
Gömmer sig. Endast en stor ilsken svart vakthund var hemma när GP sökte Lennart Nilsson på Åby camping.

Många sd-politiker har hoppat av

ANNONS
|

Tidningen Expo fann inför valet 2006 att var tionde kandidat hade kriminell belastning.

- Samtidigt publicerade Brottsförebyggande rådet en undersökning som visade att siffran var lite högre i några andra partier, säger Expos Daniel Poohl. Men den undersökningen hade andra kriterier, går inte att jämföra med vår. Det är som päron och äpplen.

- De andra partierna kräver inte heller någon vandelsförsäkran av sina kandidater. Sd gör det på förekommen anledning. Ett parti, som profilerar sig tydligt med krav på högre straff och hårdare tag och pekar ut invandrare som skyldiga, får ju problem när det visar sig att egna kandidater är brottsliga.

ANNONS

- Att Sverigedemokraterna dessutom har ledamöter som inte ens är medlemmar illustrerar ett annat problem. De vill vara stora, ha många namn på listorna och då ramlar det in sådana på valbar plats. Nu försöker styrelsens rensa ut folk - av ideologiska eller andra skäl.

Partiets biträdande pressekreterare Martin Kinnunen bekräftar svårigheterna, men vet inte hur ofta partiets förtroendevalda i kommunerna ertappas med brottslighet:

- Jag tror att det här är första fallet. Och vi kan inte utesluta Lennart Nilsson, han var inte ens medlem.

- Att det händer är en följd av att vi har svårt att hitta kandidater inför valen. Vi bedriver ett intensivt rekryteringsarbete för att inte råka ut för tomma stolar i fullmäktige, men har svårt att hitta egna sympatisörer som vill utsätta sig för mediedrevet.

Att partiet har problem belyses bland annat av följande:

Björn Morin i Laholm hoppade av som ledamot senhösten 2006 för att han inte fått den uppbackning han behövde från resten av partiet.

I Falkenberg avsade sig Kenneth Karlsson sin plats i fullmäktige kort efter valet. I juli i år motiverade Annelie Hägglund sitt avhopp med att hon hade flyttat. Redan i början av året hade partikamraterna dock uteslutit henne.

ANNONS

I Trollhättan hade en man skrivits in på två tomma valsedlar. Länsstyrelsen lyckades spåra honom men han tilltalades inte av uppdraget att föra sd:s talan i fullmäktige och avsade sig.

Partiets mandat i Härryda gick 2006 till en ickemedlem som valdes in mot sin vilja och avsade sig omgående. En person i Vårgårda röstades in i kommunfullmäktige för sd mot sin vilja och avsade sig sin plats. I Kungälv tog inte heller den som röstades in plats i fullmäktige.

Statsvetaren Folke Johansson vid Göteborgs universitet ser inget ovanligt i detta:

- Det fanns när kristdemokraterna växte också och blir alltid aktuellt när småpartier växer. Det ligger i systemet.

- Men det är ingen tvekan: det är alltid känsligt när ett parti förknippas med brott. Moderaterna har råkat ut för ett par fall men det är känsligare för ett nytt parti som ännu inte vunnit förtroende.

Avhopp från sd

ANNONS