Många gymnasielärare obehöriga

ANNONS
|

I dag går nästan alla elever vidare från grundskolan till gymnasiet. Men långt ifrån alla går ut. Statistik från de senaste åren visar att bara 75 procent klarat gymnasiet efter fyra år. En utveckling som oroar Skolverket.

- Det är bekymmersamt. Vi vet att de som inte går ut gymnasiet har svårare att få jobb och är arbetslösa i längre perioder, säger Lage Åström, skolråd och en av författarna till Skolverkets årliga lägesbedömning.

Rapporten visar att mer än hälften av gymnasielärarna tycker att de saknar kunskap för att ge eleverna det stöd de behöver för att klara skolan.

- Det är hemskt att så många lärare inte anser sig ha den kompetensen. De flesta är ju utbildade och borde rimligtvis ha lärt sig det här på lärarutbildningen, säger Lage Åström.

ANNONS

Flest obehöriga på friskolorna

Lärarnas utbildning och kompetens är avgörande för hur skolan lyckas. Skolverket ser därför allvarligt på att var fjärde gymnasielärare förra året saknade lärarexamen. Flest obehöriga lärare finns det på friskolorna, där saknar hälften rätt utbildning.

- Vi vet att lärarnas utbildning påverkar elevernas resultat. För att få en positiv utveckling måste man satsa på att höja utbildningsnivån, säger Lage Åström.

Förbättring sedan 2005

Göteborgs kommunala gymnasier har något fler behöriga lärare än genomsnittet. När det gäller friskolorna är årets sammanställning inte klar. Men 2005 hade flera friskolor i Göteborg en lärarkår där mer än hälften saknade lärarexamen.

Framtidsgymnasiet hamnade då i botten på listan, med bara 20 procent utbildade lärare. Enligt rektor Jörgen Frohm saknar i dag bara tre av cirka 20 lärare rätt pedagogisk utbildning.

- Skolan har bytt ägare och vuxit mycket de senaste åren. Att ha utbildade lärare är viktigt för att säkerställa kvaliteten, säger han.

"Viktigt ha behöriga lärare"

På Portalens gymnasium var bara 40 procent av lärarna behöriga för två år sedan. Nu är den siffran 82 procent.

- När skolan var ny anställdes många obehöriga med IT-kompetens, så är det inte i dag. Vi tycker det är väldigt viktigt att ha behöriga lärare, både för det pedagogiska arbetet och betygssättningen, säger biträdande rektor Cecilia Svenningsson.

ANNONS
Lärare utan examen

ANNONS