Månaden då flest bostadsinbrott sker

Höstlovsveckan är en inbrottsdrabbad vecka då mörkret lagt sig över regionen. Men det finns saker man kan göra för att undvika att drabbas. Och tjuvarna behöver bara tre till sex minuter för att söka igenom bostaden.

ANNONS
|

Förra årets tre mest inbrottsdrabbade dagar i regionen låg alla under höstlovsveckan. När mörkret nu sänker sig över landet så ökar tjuvarna sin aktivitet. 2017 toppade allahelgonahelgen med flest anmälda inbrott.

– November och februari är månaderna som peakar med flest anmälda inbrott, det gäller även försök till inbrott, säger Ann Rönnäng, handläggare vid polisens avdelning för brottsförebyggande arbete i region Väst.

I vissa delar av regionen minskar inbrotten lite, men det gäller inte i Halland. Där gör polisen nu en bred satsning mot inbrott med hundägare, boende och andra som brukar röra sig i området. Detta för att hålla koll på länet.

ANNONS

Ann Rönnäng berättar att av de brott de kan avläsa sker flest mellan klockan 16 och 20. Förklaringen är att tjuvarna helst vill jobba i mörker.

– Då syns det tydligt vem som inte kommit hem, det räcker inte att bara ha en liten lampa tänd. Tänd många lampor så tjuvarna tror att folk är hemma, för det gör dem osäkra, säger Ann Rönnäng.

Hennes rekommendation är att jobba med grannsamverkan i området där man bor.

– Vi vet att grannsamverkan har effekt på brott, för tjuvarna vill inte bli upptäckta.

Ann Rönnäng säger att inbrottstjuvarna helst inte vill gå in när folk är hemma, och de är inte inne i bostaden länge. De stannar mellan tre till sex minuter i bostaden och tar helst med sig saker de kan bära med sig i en ryggsäck.

Göm smyckena på en bra plats

Det som tjuvarna helst stjäl är i första hand guldsmycken, men även småelektronik och kontanter lockar.

När inbrottstjuvarna letar efter värdesakerna har de ofta full koll på var boende brukar lägga dem. De söker igenom byrån i sovrummet, lådorna i vardagsrummet och i badrummet. Ann Rönnäng säger att de även har koll på frysen och på tvättkorgen. Hennes råd är att lägga det man är mest rädd om på andra ställen än de vanliga.

ANNONS

– Lägg lite smycken på vanliga platsen för att förvilla dem så de tror att de hittat allt. Men göm det ni är rädda om på andra platser, är hennes tips.

DNA-märk värdesakerna

Ann Rönnäng vill också slå ett slag för att DNA-märka värdesakerna. Då kan polisen härleda stöldgods de eventuellt hittat tillbaka dit det kommer från. Sätter man dessutom på ett klistermärke som berättar att värdesakerna är DNA-märkta avskräcker det också, säger hon.

Det förekommer även stölder i bostad utan någon gör ett inbrott. Dessa brott drabbar ofta äldre som luras att öppna dörren för fel personer. När de sedan uppehålls smiter någon in och letar igenom deras hem efter värdesaker.

Ett annat vanligt tillfälle som gagnar tjuven är när ytterdörren inte låsts när man är hemma och till exempel påtar i trädgården. Då passar tjuvar på att ta plånbok och nycklar, som oftast ligger i hallen. Ann Rönnängs råd är att ha alltid hålla ytterdörren låst, även när man är hemma.

Sociala medier vanlig fälla

Vi berättar ju gärna på sociala medier om härliga semestrar utomlands, och lägger upp fina bilder, hur ska vi tänka där?

– Var försiktig med dina inlägg om du har mycket ytliga kontakter. Var försiktig med sekretessinställningarna. Tänk på att vänner kan dela med andra och kan ta skärmdumpar. Skriv hellre på Facebook efter semestern.

ANNONS

Ann Rönnängs tre viktigaste åtgärder för att undvika inbrott

• Tänd lamporna

• Använd er av grannsamverkan

• DNA-märk värdesakerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS