Mässa öppnar dörrar för nyanlända tjejer

ANNONS
|

Fredagens minimässa på Arena första Lång i Göteborg var den första i sitt slag och initiativtagare var KFUM i Göteborg.

Sedan förra året driver organisationen projektet Interact där syftet är att stötta nyanlända tjejer. Anna Reimegård ansvarar för den del av projektet som handlar om arbetsmarknad och utbildning.

– När vi intervjuade 100 nyanlända, både killar och tjejer, var det hur tydligt som helst att nyanlända tjejer har betydligt svårare än killar att hitta fram till studier och jobb. För en tjej hade det exempelvis tagit åtta månader att hitta fram till den utbildningen hon ville gå, säger hon.

ANNONS

En faktor är att killar dominerar bland nyanlända unga människor och därför får ett större kontaktnät från start då så många fler hunnit gå före och visa vägen. Mot den bakgrunden arbetar Interact även med mentorskap för nyanlända tjejer med mentorer som själva en gång varit nyanlända till Sverige.

– Vi tror att det är viktigt att mentorerna är personer som redan gjort samma resa som de nyanlända nu ska göra och som kan berätta vilka hinder man kan stöta på och vara någon de kan vända sig till när inte allt funkar som det ska, säger Anna Reimegård.

Mira Giri, som kom till Sverige för tre år sedan från Nepal, är överlycklig över sin mentor.

– Hon är jättegullig och hjälper mig med läxor och allt som behövs. Vi träffas två gånger i veckan och har nästan blivit som bästa vänner, säger hon.

Mira Giri jobbar extra på en nepalesisk restaurang medan hon pluggar och bor tillsammans med sin pappa. Målet är att först bli undersköterska och sedan sjuksköterska.

– Språket är lite svårt, men jag kan engelska och det känns fantastiskt att så många kan engelska här, alltifrån läkare till folk i affären, säger hon.

ANNONS

Till skillnad från Mira Giri har Farzaneh Jasour, 18 år, bara varit i Sverige i sju månader. Hennes pappa träffade kärleken i Sverige och Farzaneh flyttade med. Hon går på Angereds gymnasium med siktet fast inställt på tandläkare och nu betar hon av biologi, kemi och fysik vid sidan av svenska och engelska.

– Jag gillar att jobba med människor och det har varit mitt drömyrke sedan jag var liten. Jag tror att jag har goda chanser att få jobba som tandläkare, säger hon.

Redan nu får ofta beröm för sina nyvunna språkkunskaper.

– Ja, det är många som säger det, att jag pratar bra svenska, säger hon.

Kanske beror det på att hon gärna ligger och läser svenska romaner på nätterna.

ANNONS